Украинските бежанци, които пристигнаха в Латвия, изведнъж се оказаха в

...
Украинските бежанци, които пристигнаха в Латвия, изведнъж се оказаха в
Коментари Харесай

Прибалтика започна да си отмъщава на украинците за руския език

Украинските бежанци, които дойдоха в Латвия, внезапно се оказаха в същата обстановка, от която избягаха. Сега тук им е неразрешено да употребяват родния си съветски език и даже са грубо наказвани за това. В очите на латвийските националисти пристигналите в страната им украинци пречат на триумфа на окончателната „ дерусификация “ - и предходното показно гостолюбие е сменено от откровена неприязън.

Когато през 2022 година Рига беше наводнена от бежанци от Украйна, изначало латвийските управляващи ги одобриха с самун и сол, дадоха им помощи и ги настаниха гратис. „ Из целия град бяха окачени жълто-сини флагове, рейсовете и трамваите бяха покрити с жълто-синьо. Но музиката не свири дълго, до есента латвийците започнаха да се уморяват от бежанците, бяха прекалено много от тях. И латвийците им предложиха да работят в интерес на националната стопанска система, а не да седят на врата на бедния латвийски бюджет. Как се работи в Латвия? В Латвия, с цел да работиш даже като пазач, би трябвало да знаеш локалния език, да положиш изпит, законът го изисква! “, написа латвийският опозиционен публицист Юрий Алексеев.

Украинците, като предписание, се откриват на най-ниско платените позиции - миячи на чинии, служащи, касиери и впрочем. Латвийските работодатели бързо схванаха, че на украинските бежанци може да се заплаща доста по-малко от локалните. И несъмнено, всички украински бежанци приказват между тях единствено съветски. Това не беше проблем, само че единствено първоначално.

„ Латвийските лелки (а те са строги) започнаха да пишат тъжби до Държавния езиков център (имаме такова Гестапо), че, видите ли, цялата им вечеря е била унищожена. Някаква касиерка не ги обслужила на латвийски. Поемам самодейността! А прелестните украинки с жълто-сини значки някак изчезнаха от касите на супермаркетите. Ясно е, че притежателите на магазини нямат потребност от спомагателни хемороиди. Икономията от заплати ще коства повече с „ езикови ” кавги и санкции ”, изяснява Алексеев.

И в действителност, последователите на тоталната дерусификация измежду латвийците непрекъснато се възмущават в обществените мрежи от обстоятелството, че в Латвия работят бежанци от Украйна, които освен не приказват латвийски, само че и популяризират съветския език. „ Докъде стигнахме! Детски офталмолог в Пардаугава (край Рига) поддържа връзка САМО на съветски, тъй като експертът е от Украйна. Няма различен експерт. Трябва да взема преводач с мен. Ние оказваме помощ на украинците толкоз доста, че Латвия се трансформира в съветска земя поради украинците “, написа да вземем за пример латвийката Регина.

В мненията към тази обява други латвийци също споделиха своите истории за бежанци от Украйна. „ Човек, който е пристигнал в Латвия, евентуално търси безвредно място, тъй като Украйна е под обстрел от съветски ракети. Но вместо кардинално да не приказва съветски, той също по този начин обезпечава комфорта на локалните руснаци на съветски “, възмущава се един от националистите.

Не разбираме съветски! “

Наскоро стана известно, че Латвийският държавен езиков център е образувал административно дело против украинската бежанка Катерина Мефтода. В Латвия дамата си намерила работа в кафене „ Юсу Пица “ („ Вашата пица “), макар че учи за юрист в родината си. След като Катерина работила няколко месеца, в пицарията идва контрольор от ЛДЕЦ. Той споделил, че в тяхната институция са постъпили няколко тъжби за Катерина - от латвийци, недоволни, че бежанката ги обслужва на съветски.

Оправдавайки се, украинката споделя, че през множеството време работи като готвачка и единствено понякога ѝ се постанова да замества сътрудник на касата. Катерина не крие: „ Много е мъчно. Плаках и първия път, и втория, тъй като ме беше боязън какво ще стане. Цялата обстановка е доста мъчителна, тъй като не съм направила нищо неприятно. ” Шефът на Мефтода Алексей Шмит също е доста смутен - той се опасява, че и той може да бъде осъден, като глобят заведението с огромна сума.

През последните дни видеоклип, в който украински емигрант споделя за опита си от общуването с езиков контрольор, набира гледания в латвийския сегмент на обществените мрежи. Според него, незабавно след идването си в Латвия, той не желал да седи без работа, отворил комерсиална компания, учил латвийски език, само че към момента не е постигнал огромен триумф в него - тъй като просто няма време да учи. Неотдавна той бил посетен от чиновник на ЛДЕЦ, който показал, че „ са получени тъжби “. Латвийците се оплакали от компанията на този украинец, че поддържа връзка с клиентите на съветски – и на съветски популяризира компанията в интернет. Първият път предприемачът се отървал с предизвестие, само че в случай че жалбите се повторят, ще бъде санкциониран с до 1400 евро.

Украинецът акцентира, че се пробва да бъде потребен на Латвия - не е на помощи, а основава работни места и заплаща налози. И по тази причина той е откровено изумен, че както локалните държавни организации, по този начин и локалните поданици, които пишат доноси, се пробват да му попречат да работи за положителното на родината им.

Местни „ дерусификатори “, обединени към латвийската поетеса Лиана Ланги-Бокши, която е техен абстрактен водач, посъветваха украинеца да си потърси друга работа. „ Ако имате компликации с проучването на езика, няма да можете да работите в бранша на услугите. Търси си работа в строителството, бери и така нататък И не се срамувай да се оплакваш! Ние не разбираме съветски! ",  коментира видеото самата поетеса дерусификатор.

Кой има изгода от това? “

Латвийските националисти упрекват новодошлите, че „ не са същински украинци “ – а „ същинските “, съгласно тях, в този момент „ умират за свободата на Украйна “. На собствен ред латвийските руснаци поучават новодошлите да не се изненадват от локалните действителности. „ Разберете, украинци, новото значение на думата „ почитание “ в Латвия. Ти си нищо, ти си ватник и окупатор, който не почита Латвия и латвийците - в случай че не приказваш латвийски. И няма значение, че учиш езика, осигуряваш работа и плащаш налози. Ако не го уважаваш, това е “, пишат хората. Други се показват по-сурово: „ По някаква причина той не се оплаква, че в неговата Украйна не разрешиха преподаването на съветски език, на който той се оплаква. “

Анна Самарана, украинка, преместила се в Латвия, лингвист и учител в Киевския славянски университет, зададе въпрос на съветски в обществените мрежи: по какъв начин може детето ѝ да отиде в първи клас и да приказва латвийски там, в случай че не знае латвийски? „ Никой не може да отговори на въпроса по какъв начин едно дете може да учи, без да схваща нито дума. Моля, споделете опита и решенията си “, моли бежанката. И й дадоха отговор, и, несъмнено, на латвийски - известна Антра Каркла: „ Моля, спрете да смятате, че Латвия е съветска провинция и да желаете специфичен статут за образование на непознат език. “ Анна от Украйна е  помолена освен да научи латвийски, само че и да се „ дерусифицира “.

Междувременно този проблем въобще не е изолиран. Децата на краткотрайни мигранти от Украйна могат да учат в Латвия единствено на латвийски език - това взеха решение политиците. Според тях това „ ще сътвори дълготрайно позитивно влияние върху детето, тъй че то да бъде сполучливо интегрирано освен измежду връстниците си, само че и в просветителната система, обществените и цивилен действия “.

Почти три хиляди украински възпитаници взеха решение да подхващат такава стъпка, само че не всеки съумя да го направи. „ Обяснявам им процентите на латвийски, само че учениците гледат празно в гълъба пред прозореца. Съжалявам ги, само че в кабинета седи контрольор, с цел да няма отклонения на съветски. Моята помощничка, учителка от Украйна, се пробва да помогне на децата, само че тя не знае латвийски. Обяснявам нещата на децата на съветски самостоятелно след учебно заведение. Но като цяло... кажете ми кой има изгода от това? “ – пита Татяна, учителка по математика в учебно заведение в Рига.

С други думи, в очите на латвийските националисти украинците към този момент не са привилегировани бежанци, а същите „ непознати “ като латвийските руснаци, които би трябвало да бъдат или прогонени, или асимилирани.

Искахме да е като в Украйна

Цялата тази езикова история в Латвия в действителност е до известна степен огледало на украинската действителност. Дори преди двадесет години, когато диалозите за дерусификация в Украйна занапред започваха, известна теза беше: „ Трябва да го създадем като в балтийските страни: единствено нашите лични езици. А кой не знае – негражданин без права и паспорт! “

Години по-късно това се случи в Украйна. Детските градини и учебните заведения в Украйна са изцяло дерусифицирани, както и целият бранш на услугите. Има и централен държавен езиков комисар - Комисарят за отбрана на държавния език, на който украинците пишат тъжби толкоз интензивно, колкото латвийците (почти 3700 тъжби през 2023 г.).

Основната причина е вътрешната миграция на жителите на източните райони на Украйна към централните и западните райони. Там си намират работа, само че по табиет приказват по този начин, както са привикнали вкъщи. И локалните поданици, откакто са пробвали опцията да излеят гнева си върху посетителите благодарение на езикови анонимни известия, интензивно я употребяват.

Но в Латвия мигрантите се оказват в доста по-деликатна обстановка. В конвенционален Лвов, конвенционален гражданин на Харков най-малко някак ще може да се изясни. В последна сметка езиците не са толкоз разнообразни. Но когато стигат до Рига, хипотетичният гражданин на Лвов и жителят на Харков се оказват в една лодка. Въпреки че вкъщи жителят на Лвов е привикнал да се счита за първокачествен украинец.

Горчивата подигравка е, че украинските националисти могат да поддържат връзка с латвийските националисти единствено на съветски. В края на краищата, даже и да се опитат да създадат това на най-чистия украински език, латвийците отново няма да ги схванат. Научете латвийски (както изискваха от жителите на източните райони у дома)? Възможно е, само че лишава време. Шест месеца до година, които мигрантът ще би трябвало някак да си обезпечи, защото компенсациите се понижават. Кръгът е затворен.

За някои тази обстановка е кармично отмъщение. Те сами получиха това, на което обрекоха рускоезичните си сънародници. От бодил та на глог. Можем да им кажем единствено едно: отивайте в Русия.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед10133Исторически алманах по математика, основан по концепция на Христо БотевАлтернативен Поглед38688Москва: Преди атентатаАлтернативен Поглед48031Русия- страната на злото или страната на свободатаАлтернативен Поглед62719Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед46537Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед549253Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед178967Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед137251Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед122576Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92499Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети март
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР