Украински пилоти вече се учат да управляват американски Ф-16 и

...
Украински пилоти вече се учат да управляват американски Ф-16 и
Коментари Харесай

Въздушните боеве ще станат скоротечни”. Какви самолети ще предадат на Киев

Украински водачи към този момент се учат да ръководят американски Ф-16 и шведски “Грипен ”. В листата с вероятни доставки има още няколко модела. Какво желаят да предадат на ВСУ?

Надмощие във въздуха - победа на земята

През трите седмици на контранастъплението Украйна не съумя да реализира обилни резултати: техниката на НАТО не доближава първата линия на защитата на съветските войски, гори в сивата зона. В Киев неуспехите изясняват с превъзходството на съветската авиация, която унищожава западни танкове и бойни машини на пехотата.

Старите руски самолети, с които разполагат ВСУ, не са в положение да противодействат дейно на по-модерните самолети на съветските Върховен касационен съд и Противовъздушна отбрана.

„ МиГ-29 има обхват на видимост със своите радарни системи единствено 60 км, а на стрелбата – 30 км. Например Су-35 има радарна видимост над 200 километра и обхват на пукотевица над 100 километра “, сподели министърът на защитата на Украйна Олексий Резников.

Доставените от Запада системи за Противовъздушна отбрана не са задоволителни за покриване на фронт от хиляда километра. Защитават най-вече обекти в тила.

Опитите да се реалокира даже част от тези системи по-близо до фронтовата линия са изпълнени с огромен риск. По-специално, в първите дни на контранастъплението съветските войски съумяха да унищожат комплекс ИРИС-Т.

Затова в Киев чакат западни самолети. С тяхна помощ те се надяват първо да обезвреждат съветската Противовъздушна отбрана, а по-късно да получат владичество във въздуха.

Сред нещата, които могат да бъдат предадени на украинските войски, са американският Ф-16, шведският ДжАС-39 “Грипен ”, европейските “Торнадо ” и “Тайфун ” и френският “Мираж-2000 ”.

Петдесетгодишният " Сокол "

Ф-16 “Боен сокол ” за първи път се издигна във въздуха преди съвсем половин век, през февруари 1974 година Това е многофункционален изтребител от четвърто потомство. Един от най-масовите: създадени са повече от 4500 единици. Почти 3000 са към момента в употреба с 25 страни.

По отношение на техническите характерности Ф-16 е съпоставим със своите връстници - МиГ-29 и Су-27. И в някои връзки даже ги превъзхожда. Но по-модерните съветски самолети - Су-35 и МиГ-31 - са доста по-силни.

Съединени американски щати са употребявали Ф-16 необятно в акции по целия свят. Но също по този начин е допустимо да се порази със руските системи за Противовъздушна отбрана С-125, създадени през 1961 година

Западните медии се съмняват, че " Бойният сокол " ще промени нещо на бойното поле. " Много евентуално е доста лимитирана опция за оцеляване. Възможността за поразяване на тежки самолети от висок клас като Су-35, МиГ-31 и Су-57 е лимитирана ", написа списание “Милитари Уоч ”. " Въздушният пердах евентуално ще бъде едностранен И унищожаването на Ф-16 доста ще увеличи престижа на съветските Военновъздушни сили и отбранителния бранш ”, допълват създателите в изданието.

Въпреки това обединението, която включва Белгия, Англия, Дания, Холандия, Норвегия, Португалия и Съединени американски щати, към този момент разгласи желанието си да трансферира тези изтребители в Киев. Според изявления в медиите водачите могат да се образоват във Англия, Дания и Румъния.

Непретенциозният " Грифон "

Шведският “Грипен ” прави първия си полет 14 години по-късно от “Сокола ”- през 1988 година Приет е на въоръжение през 1997 година

Летателните характерности са сходни, само че ДжАС-39 е по-слаб във връзка с потребен товар и военен радиус. Той е умислен като средство за отбрана на въздушното пространство от съветски самолети. По-амбициозни задания като ударни задачи в тила на врага не са поставяни.

Сред преимуществата са сравнителна непридирчивост. “Грифонът ” може да каца на къси писти и даже пътища, което доста подхожда на Украйна. Както твърдят производителите, той може да бъде зареден с гориво и преоборудван за 10 минути. За това са задоволителни един механик и пет новобранци.

Шведските управляващи оповестиха, че стартират опознавателно образование за украински водачи на машината си.

Не всички са удовлетворени

Европейските “Мираж-2000 ” и “Торнадо ” не са високо оценени в Киев.

" Те няма да ни оказват помощ - бих помолил всички специалисти да се въздържат от тези глупави мнения. Сравнете " Миражите " с МиГ-29 и всичко ще стане ясно ", сподели през март Юрий Игнат, представител на командването на Военновъздушни сили на ВСУ.

Но украинските управляващи от дълго време се молят за “Юрофайтър Тайфун ”. Той е по-млад от " Мираж " и " Торнадо ", по характерности е съпоставим с Ф-16 и малко превъзхожда " Грипен ", само че е доста по-скъп. И по-труден за поддръжка.

Но не в Киев вземат решение с какво ще водят война ВСУ. Най-вероятно ще дадат разнообразни самолети. А това ще сътвори спомагателни компликации. В последна сметка е належащо да се образоват освен водачи, само че и техници. По това време обстановката на фронта може да се е трансформирала доста.

Във всеки случай – това се признава и в Съединени американски щати – западните самолети от четвърто потомство са обречени не да преобладават в небето над Украйна, а да се борят за оцеляване.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР