Украински дрон атакува нефтопреработвателния завод Невский мазут в Санкт Петербург.

...
Украински дрон атакува нефтопреработвателния завод Невский мазут в Санкт Петербург.
Коментари Харесай

ВСУ успешно атакува с дрон нефтен завод в Санкт Петербург

Украински дрон нападна нефтопреработвателния цех " Невский мазут " в Санкт Петербург. Зад интервенцията стои Главното ръководство на разузнаването (ГУР) на украинското министерство на защитата, оповестява " РБК-Украина ", базирайки се благонадежден източник от спецслужбите.

От информацията излиза наяве, че съветската Противовъздушна отбрана се е пробвала да смъкна украински безпилотен уред със пукотевица от зенитен комплекс С-400 - най-мощната противовъздушна система на Русия. В последна сметка дронът е паднал на територията на нефтопреработвателното дружество.

" Показателно е, че за свалянето на наши дронове те употребяват тъкмо С-400. Много е забавно по какъв начин работи съветската Противовъздушна отбрана, откакто дронът все пак е паднал на територията обекта, който беше наша цел ", разяснява източникът от спецслужбите.

Руски Telegram-канали оповестяват, че гърмежът в завода е чут към 4:00 ч. сутринта. Според тях, въпреки и свален, дронът е съумял да повреди няколко цистерни и коли. Възникнал е и пожар, който " е бил бързо сподавен " от пристигналите на място противопожарни екипи.
" Гръмна крепко ", споделят очевидци пред " Фонтанка ". Руското Противовъздушна отбрана е уцелило дрона, само че не го свалила и дронът е траял да лети още 20 км.Подпалили са се празни цистерни, както и коли, паркирани на територията на завода.Свидетели настояват, че зданието е тухлено, само че не е потърпевшо. Всичко окачено в металните хангари обаче е изпопадало на земята.

АгенцияУНИАН напомня, че от началото на 2024 година украинските спецслужби интензивно нападат нефтопреработвателни уреди в Русия, написа " Сега ".

На 18 януари дрон порази Петербургският нефтен терминал, което е и най-северната точка, до която е съумял да дохвъри украински безпилотен уред. На идващия ден (19 януари) беспилотници нападнаха нефтобаза край Брянск, а на 21-и под удари е попаднал и нефтопреработвателния цех " Новатека " в Уст-Луга, на Балтийско море, поради което той краткотрайно е прекратир работа. На 24 януари пък, в град Туапсе (Краснодарски край) се развихри огромен пожар в региона на цех на " Роснефт ", също провокиран от дрон.

Според организацията във войната се е разкрил нов фронт, който акцентира уязвимостта на експорта на нефтопродукти от западните пристанища на Русия. Става въпрос за офанзиви на безпилотни апарати по обекти на Балтийско море.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР