Украински деца са преместени от руснаците в мрежа от центрове

...
Украински деца са преместени от руснаците в мрежа от центрове
Коментари Харесай

Русия праща украински деца в лагери. Ще ги превъзпитават политически

Украински деца са преместени от руснаците в мрежа от центрове в окупираните региони и в Русия. Основната цел е де да бъдат превъзпитани и да са проруски настроени. Това настояват американски откриватели.

В отчета, оповестен на 14 февруари, се споделя, че са разпознати 43 лагера и други уреди, в които са държани
минимум 6000 украински деца.
Докладът е направен от Лабораторията за филантропични проучвания към Училището по публично здраве към Йейлския университет като част от подсилен от Държавния департамент план. Той преглежда нарушавания на правата на индивида и военни закононарушения, за които се твърди, че са осъществени от Русия.

„ Основната цел на разпознатите от нас лагерни уреди наподобява е политическо превъзпитание “, сподели Натаниел Реймънд – един от откривателите.

Най-малкото дете, разпознато в съветската стратегия, е било единствено на 4 месеца, а в някои лагери са
били обучавани за военни цели
деца на 14-годишна възраст. Изследователите не са разкрили доказателства, че тези деца са взели участие в бойни дейности, добави Реймънт.

Докладът също по този начин дава доказателства за напъните на съветското държавно управление да прекъсне връзката сред децата и техните родственици в Украйна. И по този метод да предотврати завръщането им там. Някои от лагерите се намират на хиляди километри от домовете на децата.

Сред тях има сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции, преди Русия да стартира пълномащабната си инвазия преди близо година. Сред тях има и деца с родители или под фамилно настойничество, в някои случаи неразбираемо заради войната.

В отчета се показва още, че някои от децата, отнети от Украйна, са били дадени за осиновяване от съветски фамилии или преместени в приемни фамилии в Русия.

„ Фактът, че става дума за прекачване и депортиране на деца, е неморален по всички стандарти “, се споделя в известие на Държавния департамент.

В него се добавя, че противозаконното прекачване и депортиране на предпазени лица е тежко нарушаване на за отбрана на цивилното население и съставлява военно закононарушение.

Държавният департамент изиска от Русия неотложно да приключи насилственото прекачване и депортиране. Наред с това да върне децата на техните фамилии или законни настойници. Както и Москва да даде описи на преместените и депортираните деца и да обезпечи достъп на външни самостоятелни наблюдаващи до оборудванията.

Русия отхвърля съзнателно да е насочвала своите дейности към цивилни жители и се опълчва на предходни изказвания, че принудително е премествала украинци.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР