Украинската стратегия за атаки срещу руските петролни рафинерии дава плодове.

...
Украинската стратегия за атаки срещу руските петролни рафинерии дава плодове.
Коментари Харесай

Санкциите не позволяват на Русия да ремонтира поразените от Украйна рафинерии

Украинската тактика за офанзиви против съветските петролни рафинерии дава плодове. Въоръжените сили на Украйна освен съумяха да извадят от строя 14% от съветските мощности за преправка на нефт, само че също по този начин сътвори дълготрайни проблеми. Във всичките 40 най-големи съветски рафинерии е конфигурирано западно съоръжение. Сега се оказва, че ремонтът или подмяната му под наказания не е елементарно, в случай че не е и изцяло невероятно.
 
Украинските удари с дронове, които поразиха повече от 10 съветски рафинерии тази година, сътвориха проблеми за съветския нефтопреработвателен бранш, споделили минимум 10 негови представители пред Ройтерс. Според тях във всяка рафинерия има западно съоръжение, което е продадено и конфигурирано от американската UOP (дъщерно сдружение на Honeywell International) и швейцарската ABB. Техни експерти са взели участие и в поддръжката му. И двете компании стопираха да работят в Русия, откакто Владимир Путин стартира война против Украйна през февруари 2022 година
 
Като образец за зародилите проблеми пет източника на Ройтерс дават повредата на оборудването в Нижгородската рафинерия (НОРСИ) на " Лукойл " през януари тази година. Общо в интервала декември-януари повредите в НОРСИ, четвъртата по величина рафинерия в Русия, са зародили в три блока, заради което през първите 10 дни на януари заводът е създал единствено 60 000 тона авто бензин, или към 44% от продуктивността на съществуващите бензинови процеси.
 
Докато работата на два апарата била отчасти възобновена до втората половина на януари, първият каталитичен крекинг (КК-1) към момента не работи и не се знае по кое време ще бъде ремонтиран, описват източниците на Ройтерс. Само експертите на UOP могат да създадат това. Инженерите на " Лукойл " са се пробвали да намерят аварийни елементи, които да заменят развалените, само че не са съумели, споделил човек, непосредствен до съветската компания. KK-1 разрешава на НОРСИ да създава към 25% от целия си авто бензин, или към 1,2 милиона тона годишно.
 
Проблемът се усложни, откакто НОРСИ беше атакувана през февруари от украински дронове, които съумяха да повредят друго съоръжение, споделят източниците на Ройтерс. От компанията Honeywell са декларирали, че от февруари 2022 година не са предоставяли никакви артикули или услуги нито на НОРСИ, нито на рафинерията " Славянск ЕКО ", която се възпламени вследствие на удар с дрон на 18 март. Освен това Honeywell с всички сили " се пробва да предотврати попадането на своя продукция в Русия посредством трети страни ".
 
В резултат на офанзиви с дронове през първото тримесечие към 14% от мощностите за пречистване на нефт в Русия са били блокирани, демонстрират оценките на Ройтерс. Първоначално Украйна нападна петролни складове - да вземем за пример предишното лято дронове удариха уреди в Белгород и Воронеж. Но в този момент тя стартира умишлено да се насочва към рафинериите, защото в този момент ще бъде мъчно за Русия да размени конфигурираното в тях западно съоръжение, споделя Ноа Силвиа, анализатор в английския Кралски единен институт за отбранителни проучвания (Royal United Services Institute - RUSI).
 
" Виждаме, че Украйна е трансформирала тактиката си и в този момент се пробва да лиши съветската военна машина от доходи ", споделя Хелима Крофт, шеф за тактиката международните суровинни пазари в RBC Capital Markets, представена от CNN. " Износът на енергийни запаси, недопечен нефт, газ и модифицирани артикули е това, което обезпечава приходи на съветската стопанска система, което ѝ разрешава да продължи да води война ", прибавя тя.
 
Според два източника на Ройтерс " Лукойл " се е обърнал към две китайски компании с молба за ремонт на KK-1 в НОРСИ. " Китай разполага с технологията, от която се нуждаем ", споделил един от източниците. " Но доста постоянно това ще значи скъпа замяна на цялата апаратура вместо естествен, на ниска цена, постоянен ремонт ".
 
Цената на безпилотните самолети е десетки, в случай че не и стотици пъти по-ниска от цената на отстраняването на вредите, което е значимо във войната на безсилие, написа през март съветският енергиен специалист Сергей Вакуленко, теоретичен помощник в Берлинския център Карнеги за проучване на Русия и Евразия.
 
" Ако потокът от дронове се запази, съветската противовъздушна защита не увеличи успеваемостта си и не бъдат открити други способи за отбрана, Украйна ще е в положение да понижава индустриалните размери в съветските рафинерии по-бързо, в сравнение с съветските петролни компании ще могат да ги възстановят ", акцентира той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР