Украинската столица преименува 95 улици като част от усилия за

...
Украинската столица преименува 95 улици като част от усилия за
Коментари Харесай

Украйна къса със съветското минало - преименува близо 100 улици с руски имена в Киев

Украинската столица преименува 95 улици като част от старания за унищожаване на съветски и руски имена тук-там в града. Това заяви кметът на Киев Виталий Кличко, представен от " Ройтерс ".

След съветската инвазия в Украйна през февруари украинските управляващи форсираха така наречен " дерусификация ", с цел да скъсат с наследството на стотици години ръководство от Москва.

Новите имена би трябвало да увековечат загатна за значими исторически събития за Украйна, както и известни персони и герои, популяризирали Украйна и борили се за независимостта на нашата страна, написа Кличко в " Телеграм ".

Той посочи, че този развой надалеч не е завършил и даде обещание да поставя още старания в тази тенденция.

Една улица е кръстена на Лондон - столицата на Англия, която е един от най-решителните съдружници на Украйна.

Друга към този момент ще носи името " Украинско възобновление " - като отзвук от думите на украинския президент Володимир Зеленски, който в Деня на независимостта на Украйна на 24 август съобщи, че страната му се е родила още веднъж след нахлуването на Русия.

Улица, наречена по-рано на руски министър на защитата, е прекръстена в чест на батальона " Азов ", който Русия смята за терористична организация.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР