Украинската православна църква, която има статут на подопечна на Московската

...
Украинската православна църква, която има статут на подопечна на Московската
Коментари Харесай

Украинската църква спря да зачита руския патриарх Кирил като наш отец в литургиите

Украинската православна черква, която има статут на подопечна на Московската патриаршия, реши да " глоби " Русия и съветския патриарх Кирил по собствен метод.

На неделната литургия на 29 май украинският митрополит Онуфрий е отказал да спомене съветския патриарх Кирил преди всичко като " наш отец " в молитвата за многолетие, в която се изброяват предстоятелите на православните църкви.

Вместо това Кирил е прочетен на трето място след Антиохийския патриарх и Йерусалимския патриарх, както е признато да се прави на литургиите на главите на автокефални църкви.

Това се случва два дни след оповестената декларация на синода на УПЦ, в която тя показва " противоречие с позицията на Московския партиарх Кирил във връзка войната в Украйна " и трансформира устава си, като декларира " цялостна автономия и самостоятелност ".

Говорителят на УПЦ митрополит Климент разяснява, че " съборът единствено акцентира статута, който църквата има от 1990 година, и тя ще продължи да поддържа духовно единение с Руската православна черква ", макар че прави крачка към обособяване от структурата ѝ.

Украинската православна черква е най-голямата религиозна общественост в страната, само че страда от разкола с Православната черква на Украйна, приета от Вселенския патриарх.

Въпреки спора между тях - и двете осъждат съветската военна инвазия.

Преди дни втората православна черква на митрополит Епифаний също се обърна с апел към патриарх Вартоломей да осъди държанието на съветския патриарх като " един от основателите на идеологията на " съветския свят ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР