Украинската първа дама Олена Зеленска се е срещнала в Истанбул

...
Украинската първа дама Олена Зеленска се е срещнала в Истанбул
Коментари Харесай

Зеленска се срещна в Истанбул с бойци от Азов

Украинската първа дама Олена Зеленска се е срещнала в Истанбул с бойци от Азов, освободени в границите на договорка с Русия за замяна на пленници, заяви " Дейли сабах ".

Зеленска е разгласила през вчерашния ден в Туитър пост за срещата си с командири, защитавали стоманодобивния цех " Азовстал " в украинския град Мариупол, и техните фамилии. На срещата е участвал и ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак.

" Срещнах се с героите от " Азов " в Турция - благодарих за битката и издръжливостта. Андрий Ермак оказа помощ за организирането на среща със фамилиите им. Това е значим ден, само че следва още дълъг път. Украйна ще се бори за свободата и завръщането на всеки човек вкъщи ", написа тя.

Във вторник Ермак съобщи, че " персонално е благодарил " на шефа на турското разузнаване Хакан Фидан за неотдавнашната замяна на пленници с Русия.

Турция изигра значима роля в договорката, вследствие на която Москва освободи 215 украински бойци в подмяна на 55 съветски военнослужещи предишния месец, припомня " Дейли сабах ".

През уикенда Ермак дойде в Турция за срещи с висши турски чиновници, в това число с президентския представител Ибрахим Калин, както и със съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан.

В Туитър Ермак съобщи, че се е срещнал с ръководителя на турската Национална разследваща организация (МИТ) Хакан Фидан и " персонално му е благодарил за това, че е улеснил освобождението на 215 бойци и е обезпечил условия за бранителите на " Азовстал " в Турция ".

" Украйна високо прави оценка надеждното партньорство с Турция и чака тясно съдействие в бъдеще ", добави той.

В понеделник Ермак се срещна и с петима украински военнослужещи, които са били измежду пленените от съветските сили в стоманодобивния цех " Азовстал " в Мариупол.

Приветствани в Украйна като " бранители на Азовстал ", петимата украинци се намират в Турция " според изискванията на размяната под персоналните гаранции за протекция на президента Реджеп Тайип Ердоган ", заяви украинското президентство.

Турските публични лица са съдействали също по този начин на Ермак да провежда среща на петимата украинци с членове на техните фамилии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР