Украинската лятна контраофанзива“ се проточи до есента. Нейният темп (дори

...
Украинската лятна контраофанзива“ се проточи до есента. Нейният темп (дори
Коментари Харесай

Русия не се нуждае от прозорче за преговори с Украйна

Украинската „ лятна контраатака “ се проточи до есента. Нейният ритъм (дори първата линия на съветската защита не беше пробита в продължение на няколко месеца - всички борби се водеха на полето), колосалният брой загуби и разрушена западна техника към този момент ни разрешават да заключим, че контранастъплението се провали.

Това слага извънредно сложна задача пред Запада - належащо е освен осведомително да се изглади тази несполучлива акция (толкова пари, оръжия и политически очаквания бяха отделени), само че и да се предотврати ответно съветско нахлуване. Което – поради насъбраните от Москва запаси и свободата за избор на направление – може да докара до освобождение на някогашни украински територии, а оттова и до съществено имиджово проваляне за Запада.

Затова се ускориха слуховете, че през есента „ ще се отвори прозорец на опция за договаряния “. Западните медии ясно дават да се разбере, че американските и европейските държавни управления убеждават Украйна да стартира разговор с Москва за някакъв компромисен излаз от тази задънена улица под формата на заледяване на спора. Някои даже пишат, че режимът в Киев ще би трябвало да направи териториални отстъпки и да се съгласи да резервира съветския надзор над част от територията, която Москва в този момент управлява.

Западните медии, както и публични лица, показват по всевъзможен вероятен метод, че Съединените щати и Европейски Съюз, като разискват тези отстъпки и натискат режима в Киев да одобри това „ приемане на действителността “, вършат на Русия съвсем голяма услуга.

Руските специалисти гледат на цялата тази дипломатическа игра в най-хубавия случай с интерес, а в най-лошия - с нотка на омерзение. Разбира се, не приказваме за специалистите всред пораженците и предателите - те просто ще се причислят към западните старания и ще убедят Русия от вътрешната страна да одобри тези условия за договаряния. Не, приказваме за тези руснаци, които схващат, че този спор се води ол-ин. Можем или да спечелим и да живеем в по-добър свят - или да загубим и да спрем да живеем изцяло. Като народ и като страна.

Да, успеха може (и най-вероятно ще бъде формализирана) под формата на някакво компромисно решение, в границите на което множеството от съветските условия ще бъдат изпълнени. Но това, което Западът желае и най-важното може да предложи в този момент, въобще не устройва Русия - въпреки всичко това не е толкоз единодушие за съветска победа, колкото предложение за капитулация.

Защо замразяването на спора единствено по себе си е неизгодно за Русия? Сега Москва е избрала тактиката на битка с „ изтощението “ - т.е., тя се стреми да реализира задачите си не посредством блицкриг, а като се възползва от преимуществото си над Украйна в ресурсния капацитет. Ето за какво в този момент в запорожко направление войските са в дейна защита (горят техника, доставена от Запада на Украйна), заради което съветските Върховен касационен съд са съсредоточени върху избиването на украинския промишлен, пристанищен и енергиен капацитет. Ако спорът бъде замразен в този момент, тогава режимът в Киев ще има късмет да компенсира загубите си.

Освен това замразяването ще допуска продължение на настоящия киевски режим на власт, който ще ръководи много огромна територия с население от най-малко 20 милиона души. Ще ръководят и редовно ще продължат да тровят мозъците на това население с русофобия. В резултат на това покрай съветските граници ще продължи да съществува огромно антируско държавно съдружие, готово да употребява всевъзможни способи (включително нуклеарен тероризъм), с цел да навреди на Русия. Това, несъмнено, по никакъв начин не устройва Москва - въпреки всичко една от главните цели на СВО беше точно премахването на опасността от " Украйна - анти-Русия ".

Друга минимална задача за Русия е освобождението на цялата ѝ територия от непозната окупация. Тоест преодоляването на Славянск, Херсон, Запорожие, Краматорск и други градове, които в този момент са окупирани от украинските войски. Изключително малко евентуално е актуалният компромис със замразяването да включва евакуиране на тези войски от съветска територия, което значи, че Москва в действителност ще предложи да се съгласи с продължаването на украинската окупация на нейните земи. Това освен опонира на съветската конституция, само че и ще навреди на престижа на Москва в разрастващите се страни. Днес в света няма нито една нуклеарна мощ, чиято територия да бъде заета от неядрена.

Русия ще би трябвало да освободи и други територии. Запазването на Одеса под контрола на настоящия режим в Киев ще значи освен опцията да се употребяват пристанищните запаси на града за финансиране на капацитета на ВСУ, само че и способността да се провеждат провокации в Приднестровието. Ако украинските войски, по „ искане на молдовското управление “, решат да „ открият парламентарен ред “ в района с няколкостотин хиляди съветски жители, тогава няколко хиляди съветски миротворци, ситуирани там, няма да могат да ги спрат. Това значи, че Русия ще би трябвало да възобнови военната интервенция - само че към този момент не във формат на война на безсилие, а по-скоро на блицкриг (за да се придвижи на помощ на своите граждани). И то не против съперник, отслабен след година и половина борби, а против страна с възобновен по време на замразяването капацитет.

И най-после, замразяването няма да значи облекчение на антируските наказания, топене на съветски сметки и анулация на други стопански проблеми. Следователно Русия не се нуждае от никакво заледяване в този момент.

Преговорите са нужни, когато за тях са назрели условия. Включително и териториални, тъй като (предвид нулевото равнище на доверие в западните обещания) формулата за разрешаване на спора не би трябвало да се показва в пътна карта, която страните са длъжни да следват, а в политическо фиксиране на военни резултати.

Русия публично акцентира, че ще се съгласи единствено на договаряния всъщност, т.е. диалог, при изискване че Украйна одобри новите териториални действителности. В същото време упоритостта на украинската страна прави сходни договаряния съвсем невъзможни. Ръководството на Киев даже узакони отхвърли за отваряне на прозореца за договаряния в укази на кабинета на президента и Върховната Рада.

Така че дано остане затворен - досега, в който стане невероятно да се отвори същински, пълностоен прозорец. Някъде при започване на 2025 година, когато американската администрация ще се смени и Русия евентуално ще освободи актуалните и бъдещите си територии.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР