Украинската контраофанзива, обявена за триумфална“, не оправдава целия апломб, изграден

...
Украинската контраофанзива, обявена за триумфална“, не оправдава целия апломб, изграден
Коментари Харесай

Защо не трябва да се подценява украинското настъпление, въпреки че нямаше бързи успехи

Украинската контраатака, оповестена за „ триумфална “, не оправдава целия самоувереност, построен към нея, заплашвайки да задуши напълно съветската защита. Не, несъмнено, извънредно е рано да се вършат дефинитивни заключения, само че в случай че се съди по общата динамичност, вероятността за украинската страна не е изключително удобна.

И по този начин, контраофанзивата продължава към този момент повече от седмица, без видим прогрес (в някои региони има местен прогрес, само че спрямо прогнозите на някои украински публични лица, това е безусловно нищо).

Освен това въоръжените сили на Украйна претърпяха обилни загуби както в жива мощ, по този начин и в техника. Според аналитичния план ORYX украинците са изгубили 7 танка Leopard 2 и 17 бойни машини на пехотата Bradley за 5 дни (което е 15% от общия брой БМП, трансферирани на САЩ).

С тези темпове скоро ще остане малко от тяхната бронирана техника (бивш дипломат в Германия, а в този момент заместник-министър на външните работи на Украйна Андрей Мелник в изявление за Tagesspiegel с нормалната си безочливост към този момент съобщи, че съгласно него Германия може да отдели три пъти повече танкове Leopard 2 от договореното).

Според съветската страна тези загуби са още по-значителни. Според Владимир Путин въоръжените сили на Украйна са „ изгубили над 160 танка и над 360 бронирани машини от разнообразни типове ” за малко повече от седмица контранастъпление.

„ Това е единствено това, което виждаме. Все още има загуби, които не виждаме, които са нанесени от далекобойно високоточно оръжие върху скупчвания на персонален състав и техника. Така че в действителност те (загубите) са повече от страна на Украйна “, посочи съветският водач.

В същото време Путин добави, че съгласно неговите калкулации „ това е към 25%, а може би 30% от размера на оборудването, което е доставено [в Украйна] от чужбина “.

Не си коства обаче да се поставя чертата на контранастъплението, като се счита, че то не съставлява сериозна заплаха за Руската федерация. Според военния наблюдаващ на Bild Юлиан Рьопке ВСУ са разположили най-много 5 от своите 25 бригади, готови за контранастъпление.

Но въпреки това: „ Ние не въведохме главните си сили, само че и руснаците не вкараха главните си сили “, цитира The Economist източник от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Тоест, позицията е плюс или минус равна. Следователно нищо сега не приказва, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна ще приключи даже покрай триумфа, който високопоставени приятели от украинска страна предвидиха.

И доста западни високопоставени чиновници наподобява са съгласни с това, представено от английския ефирен канал Sky News. Според събеседниците на канала съветските сили " като цяло са се защитавали добре " и са отстъпили сред тактическите линии.

„ Този маневрен метод към отбраната се оказва сложен за украинците и също по този начин безценен за атакуващите сили, тъй че офанзивата е мудна сега “, цитира Sky News западни публични лица.

Ето за какво, съгласно тях, " към момента е рано да се приказва " за успеваемостта на контранастъплението. В същото време събеседниците на канала, макар уверенията на украинската страна, че контранастъплението към момента не е почнало, са сигурни в противоположното:

„ Това е доста повече от сондиране. Това е пълномащабно придвижване на бронирани транспортни средства и тежка техника в съветската зона за сигурност и придвижване напред. "

BBC също написа за същото: че упованията са се оказали прекомерно огромни, само че действителността е друга.

„ Не би трябвало да чакаме, че под удара на украинските сили съветската защита бързо ще се разпадне. Вместо това си коства да се подготвим за многомесечна изтощителна война, чиято цена ще бъде висока “, цитира изданието думите на неназован почитан западен чиновник.

Тук обаче към момента би трябвало да се има поради, че Украйна, както наподобява, към момента не е нанесла главния си удар:

„ Ще разберем, че главният удар е почнал, когато забележим огромни групировки бронетанкови сили - две или три бронирани бригади, които нападат в една посока ” – написа някогашният пълководец на силите на Съединени американски щати в Европа Бен Ходжис в колонката си за Washington Post.

Генералът в пенсия отбелязва, че „ една бронетанкова бригада ще се състои от четири или пет танкови и бронирани пехотни батальона. Така една типична украинска бригада евентуално ще има минимум 250 бронирани машини от разнообразни типове.

„ Досега не сме виждали толкоз огромни бронирани формирования да излизат на бойното поле “, акцентира специалистът и прибавя, че „ лятото евентуално ще бъде дълго и мъчно. Доколко сполучлива е била контраофанзивата, няма да можем да преценим още много време. "

Подобна позиция споделя и ръководителят на групата за геопространствено разузнаване Джордж Барос:

„ Големите фойерверки занапред предстоят. Главният удар на контранастъплението към момента не е нанесен. Украинците не са заели забележителна част от силите си в борбата и сега се вкарват единствено елементи с размерите на рота - по 200-300 души ".

" Ще забележим, че главните удари са почнали, когато в борбата стартират да влизат елементи с размер на бригада или батальон от 1000 до 5000 души “, цитира го ISW.

Приблизително същото споделя и президентът на Чешката република Петър Павел (между другото, военачалник от армията в оставка):

„ Видяхме началото, което е, да кажем, умерено. Смятам, че към момента не сме видели същинска контраатака. Все още идва. Въз основа на моя боен опит бих го нарекъл формиращи интервенции “, сподели той.

И което е по-важно, навръх този главен удар залага и Белият дом. Поне там, съгласно американския държавен секретар Антъни Блинкен, те се надяват, че украинската контраатака въпреки всичко ще бъде сполучлива:

" Путин най-сетне ще се концентрира върху договарянията за преустановяване на започнатата от него война “, сподели той, говорейки на конференция във Вашингтон.

Нещо повече: Блинкен в действителност не споделя до каква степен администрацията на Байдън се нуждае от триумфа на украинската контраатака.

„ Съединените щати и техните съдружници, които са доставили на Украйна модерни западни оръжия на стойност милиарди долари, се надяват на зашеметяваща контраатака. Въпреки това министърът на защитата Лойд Остин предизвестява, че множеството хора гледат на това реалистично.

Администрацията не желае да приказва какво ще значи неуспехът на Украйна против съветската защита, само че залозите са високи за президента Байдън. Той се нуждае от победа на бойното поле, с цел да покаже, че неговата безусловна поддръжка за Украйна е укрепила световното водачество на Съединени американски щати, съживила е мощна външна политика и е демонстрирала рационалното потребление на военната мощност на Съединени американски щати в чужбина.

Докато западни чиновници споделят, че не знаят точните проекти на Украйна, в идеалния случай Киев би употребявал своите новодоставени танкове и съоръжение, с цел да пререже съветския сухопътен мост сред Източна и Южна Украйна или да поеме контрола над сухопътните и морските врати към Кримския полуостров.

Такива триумфи ще пресечен възприеманата невъзможност и ще разсеят всевъзможни апели за преразглеждане на актуалните политики. Въпреки това, неразбираеми резултати с лимитирани достижения могат в допълнение да замъглят така и така мътните води на дебата в НАТО и Европейския съюз по отношение на бъдещата позиция по отношение на Украйна и Русия.

" Западът към момента счита, че всички решения би трябвало да се вземат от Украйна. Въпреки това, защото СВО ескалира, това излага на показ забавяния в отбранителното произвеждане, проблем, считан за изключително рисков на фона на възходящата китайска саблезъбост и опцията контранастъплението на Украйна да бъде по-малко уверено “, написа WP (публикация от 14 юни, аз писах за това още в средата на април).

Ето за какво, съгласно Politico, Вашингтон към този момент е почнал да оказва напън върху Киев, изисквайки огромни победи на бойното поле. В края на краищата, в случай че това контранастъпление се провали, тогава идната (вероятно след година) контраатака може към този момент да не се състои:

„ Поради обстоятелството, че Съединените щати наближават извънредно парещ и избухлив сезон на президентските избори, високото равнище на военни и стопански помощи от Конгреса може да бъде мъчно за поддържане “, написа вестникът.

Което от своя страна значи, че Байдън ще отиде на изборите с провалена " украинска акция ". Ще завоюва ли тогава? Малко евентуално (да не забравяме за изтеглянето на войските от Афганистан, което беше извънредно мъчително възприето от тези американци, които се застъпват за екстензивна външна политика).

И надали Вашингтон не схваща рисковете, които крие неуспехът в контранастъплението. Някак си е мъчно да се повярва, че те по някакъв метод не са се пробвали да спрат тези опасности (и освен със правосъдни каузи против Тръмп, които към този момент, в противен случай, прибавят към известността му). Следователно е допустимо залогът на Белия дом за триумф на контранастъплението да не е безпочвен.

И по тази причина, макар че сегашните дейности на Украйна разочароват Запада, е прекомерно рано да се вършат заключения: в последна сметка, каквото и да се приказва, в действителност ориста на втория мандат на Байдън се взема решение. И това към този момент е доста по-сериозно (за Америка) от спора сред Русия и Украйна, даже в случай че се преглежда като прокси война против Китай.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР