Украинската авиация показа чудеса на издръжливост и съобразителност: година и

...
Украинската авиация показа чудеса на издръжливост и съобразителност: година и
Коментари Харесай

Ходът на войната се променя от летящия радар: Пилотите на 24 самолета на ВСУ нямаха време дори да се уплашат

Украинската авиация сподели чудеса на устойчивост и предвидливост: година и половина оцеляваше под ударите на нашите ракети, криеше се от радарите на противовъздушните системи и на моменти нанасяше мъчителни ухапвания. Врагът деликатно учи опита от Втората война в Карабах, учи руските учебници и дейно употребява разследващата информация от американските спътници. Но не можа да устои. Защото е просто невероятно.

Техническото и количествено предимство на съветската авиация през цялото време на специфичната интервенция принуди украинските Военновъздушни сили да се научат да оцеляват. И неотдавна може да е довело до строшаване на гръбнака им. На 25 октомври на среща с военнослужещи от групата „ Восток “ в зоната за специфични интервенции министърът на защитата Сергей Шойгу заяви за огромен брой свалени украински самолети.

У нас се появиха комплекси, които смъкнаха двадесет и четири самолета за пет дни,- сподели началникът на военното ведомство.

Първоначално наблюдаващи и специалисти допуснаха, че става дума за модернизиране на нашите зенитно-ракетни системи. Но до вечерта източник, непосредствен до военното управление, описа пред ТАСС, че килърът на украинските самолети е имал поради летящия радар А-50.

По време на Специалната военна интервенция Русия употребява системата за противовъздушна защита С-400 Tриумф в тандем със самолета за радарно разкриване на далечни дистанции A-50, което подсигурява триумфа на потреблението на системата против вражеските самолети,– изясни събеседникът на организацията.

A-50: какво представляваш ти?

Всъщност самолетът за радарно разкриване и ранно предизвестие A-50 (AWACS) е много остаряла разработка. Бойната машина излетява в първия си полет през далечната 1978 година и е призната в употреба през 1985 година

Самолетът стана пленник на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, защото беше създаван в завода на името на. В.П. Чкалов в Ташкент. През 2000-те години стартира тяхната модернизация; той беше създаден с необятно потребление на задгранична електроника и продължи да се развива някак несигурно през идващите години.

През декември 2021 година Върховен касационен съд получи седмия осъвременен А-50У. Планираме да доставим идващия аероплан тази година,– разяснява предаването на крилата машина на военните Вячеслав Михеев, общоприет шеф на концерна Vega.

А на 22 септември концернът Ростех заяви за доставката на нов, който се оказва осмият А-50У.

Самолетът може да открива нови видове самолети, а също по този начин е кадърен да наблюдава по едно и също време по-голям брой цели и управляеми изтребители спрямо предходната трансформация.– се споделя в известието на Ростех.

Създаването на флот от съвременни самолети АУАКС беше доста мъчно за Русия. Самите те са доста комплицирани и скъпи, а страна, която се опита да се развива по бизнес модела „ бензиностанция с ракети “, има разбираеми проблеми с производството на електроника.

Съдейки по всичко, очевидно са го доизкусурявали

Генерал-майорът от запаса Владимир Попов в диалог с наблюдаващ на Царград означи, че по време на спецоперацията е имало няколко интервала, когато нашите Върховен касационен съд интензивно са употребявали самолети вид АУАКС.

И ние го използвахме. Имаше интервал от пролетта на 2022 година, почти май - юли, тогава имаше някаква отмора. Явно не е имало особена потребност, след което отново работеше при нас съвсем постоянно. Единият летеше, другият беше на пост,– означи нашият събеседник.

Той също по този начин добави, че украинските Военновъздушни сили започнаха да търпят увеличени загуби преди към две седмици, когато техните самолети започнаха да бъдат удряни освен във въздуха, само че и при политане и даже при рулиране на пистата.

Това е доста забавно наблюдаване. Факт е, че на 13 октомври предходната година в небето над Полтавска област беше регистриран връх за обсега на заличаване на съвременен изтребител от силите на наземен противовъздушен комплекс. Той смъкна няколко украински самолета на разстояние 217 км. И те бяха ударени макар обстоятелството, че летяха на дребна височина.

По това време това беше рекорден случай на заличаване на военни самолети в бойни условия. Също по този начин беше обявено, че украински самолети са били изумени на разстояние към 200 километра от ракети въздух-въздух, употребявани от нашите СУ-35.

Подобно „ прокъсано “ потребление на A-50У демонстрира, че те са били доведени до мозъка. Може би са коригирали работата на хардуера. Или са пренаписани стратегиите. В допълнение, страната последователно натрупа задоволително машини от този клас.

Един или два самолета АУАКС е добре. Но с цел да стане резултатът от тяхното потребление забележителен, е належащо да се провежда непрестанно непрекъснато наблюдаване. Самолетите би трябвало да изхвърчат и кацат, като се сменят един различен.

Имаме потребност и от аварийни самолети при положение на непредвидени обстановки и самолети, които да заемат дежурството вместо тези, които би трябвало да заминат за техническо обслужване и поддръжка. За да се основат условия, при които за врага няма да останат „ прозорци на благоприятни условия “, е нужна много огромна група - към десетина самолети.

Взломиха тактиките

Украинските водачи от дълго време не се пробват да мерят сили с нашите във въздушни борби: за тях това е 100 процентна крах. Техният главен способ за водене на въздушна война беше хвърчене на извънредно ниска височина и изстрелване на ракети от някакво хълмче. С този способ на деяние те са скрити от излъчването на нашите радари от гънките на терена, от гори, многоетажни здания и електропроводи.

Ако дистанцията сред задачата и противовъздушния комплекс е огромно, естествената кривина на повърхността на планетата пречи на откриването на самолета. Ако аероплан вид AWACS влезе в деяние, тези фактори стават без значение. При полет на височина 8 км кривината на земната повърхнина като проблем се нулира.

Именно включването на A-50У в бойна работа трябваше да наруши тактиката на хвърчене на свръхниска височина. Украинските водачи продължиха да вършат всичко както преди известно време, само че обстановката към този момент не беше същата. И в случай че те бяха скрити от погледа на наземните локатори, то A-50У вижда всичките им придвижвания, пресмята курса им и дава целево означение за заличаване.

След като дойде на посоченото място, ракетата включва личната си радарна глава за самонасочване и „ вижда “ украинския аероплан, чийто водач си мисли, че е в къщичката си, че никой не го вижда и няма по какъв начин да го смъкна.

Именно плътното наблюдаване на самолети А-50У можа да докара до избухливото увеличение на загубите на украинската авиация за къс интервал от време. Така съветската войска „ взломи “ тактиката на врага и с помощта на това му нанесе тежки загуби.

Какво остава в последна сметка

Русия безусловно се учи пред очите ни да се бие в модерна война. Както сподели опитът, все още на започване на Специалната военна интервенция нашата страна в действителност не беше подготвена да води бойни дейности в сходство с концепцията за мрежова война. Армията, аерокосмическите сили и флотът разполагаха с обособени високотехнологични оръжия. Но сред тях нямаше тясно взаимоотношение.

Постигнатият прогрес е резултат от сериозна работа върху грешките. Това виждане се споделя до известна степен и от генерал-майора в оставка Владимир Попов:

Знаете ли, тъкмо както апетитът идва от яденето, опитът идва от борбата. С следващи разбори, изследвания, сравнение на това, което сме могли да създадем преди и това, което сме постигнали за съвсем две години, това е доста време.

Също по този начин, съгласно специалиста, през първата година ние повече отговаряхме на провокациите, които врагът ни сътвори, а в този момент сме по-заети с осъществяването на личните си проекти.

Борбата с вражеските самолети е единствено част от това, което самолетите вид AWACS могат да ни дадат. Втората огромна задача, с която ще оказват помощ да се оправим, е битката с крилатите ракети. По-специално за това написа военният специалист Иля Крамник.

Самолет AWACS, кадърен да открива дребни цели на повърхността на морето, е безусловно нужен за битка с украинските безпилотни катери, които притискат Черноморския ни флот.

И последно нещо: демонстративният геноцид, който можем да причиним на украинските МиГ-ове и Су-шки, доста ще понижи желанието на Запада да доставя изтребители F-16 на Киев.

Често сме отбелязвали, че спорът в Украйна се употребява от Запада за създаване на нови способи за водене на война и подготовка за конфликт с Русия. Но, както демонстрира практиката, процесът върви и в противоположната посока: съветската войска се учи да ползва концепцията за мрежово-центрична война, като в същото време създава способи за противопоставяне на западните оръжия и способи за тяхното потребление.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР