Украйна казва, че платформите за газ и петрол в Черно море са отвоювани от руския контрол

...
Украинската армия каза, че е отвоювала няколко стратегически платформи за
Коментари Харесай

Украинската армия каза, че е отвоювала няколко стратегически платформи за сондиране на газ и нефт от Русия в Черно море близо до Крим, който силите на Москва са окупирали от 2015 г.

Повторното превземане на т. нар. платформи „Кули Бойко“, за което беше съобщено в понеделник, връща актив, който Русия заграби по време на анексирането на Крим, и поставя Киев по-близо до превземането на окупирания полуостров, според украинското военно разузнаване (ГУР) .

GUR каза в приложението за съобщения Telegram, че украинските сили са превзели сондажните платформи в „уникална операция“.

„За Украйна възстановяването на контрола над кулите на Бойко беше от стратегическо значение и в резултат на това Русия загуби способността да ги използва за военни цели“, каза GUR в Telegram.

„Русия е лишена от способността да контролира напълно водите на Черно море и това прави Украйна много по-близо до връщането на Крим“, добави агенцията.

По време на операцията имаше сблъсък между украинските специални сили на лодки и руски изтребител, който беше повреден и принуден да се оттегли, каза ГУР, добавяйки, че „ценни трофеи“ като боеприпаси за хеликоптер и радарна система, могат да проследят движението на кораби в Черно море, бяха иззети на платформите.

Руското министерство на отбраната не направи незабавен коментар относно украинското твърдение, но по-рано министерството съобщи, че руски военни самолети са унищожили няколко украински катери в района през последните дни.

Антон Геращенко, съветник в Министерството на вътрешните работи на Украйна, каза рано във вторник, че възстановяването на контрола върху кулите на Бойко е важно, тъй като структурите са били използвани от руските сили за „всякакви сензори за наблюдение, контрол и наблюдение, разширяващи се руските оперативни възможности” в Черно море.

„Отбранителното разузнаване на Украйна лиши руснаците от много възможности за наблюдение и разузнаване, като ги изхвърли от тези кули. Тази стъпка беше решаваща не само в борбата на Украйна за Черно море, но и за повече пространство за нейните крайбрежни и въздушни операции“, пише той.

Руски военни блогъри твърдят в понеделник, че платформите са били необитаеми повече от година и че украинската операция за кратко кацане на войски върху структурите миналия месец не е била последвана от постоянно военно присъствие и е имала висока цена за Украйна сили.


Преди Русия да завземе Кримския полуостров, Украйна добиваше значителна част от природния си газ от шелфа на Черно море, осигурявайки газ не само за Крим, но и за континенталните региони на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща да направи всичко възможно, за да освободи Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г. Украинският лидер призова международните съюзници да подкрепят усилията на Киев да си върне полуострова.

Отвоюването на черноморските газови и петролни платформи следва доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, в който се отбелязват сблъсъци между руски и украински сили в морето преди две седмици.

Украйна е ударила няколко контролирани от Русия платформи в битките по време на войната и войници от двете страни периодично са окупирали структурите, каза Обединеното кралство във военна актуализация за войната.

Заедно със сондирането, платформите могат да се използват за кацане на хеликоптери, като бази за разполагане и за позициониране на ракетни системи с голям обсег.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР