Украинска гражданска група съобщи, че е потвърдила смъртта на близо

...
Украинска гражданска група съобщи, че е потвърдила смъртта на близо
Коментари Харесай

Броят на загиналите украински войници от началото на конфликта е близо 25 000 души

Украинска гражданска група заяви, че е удостоверила гибелта на близо 25 000 украински бойци от началото на съветската инвазия при започване на 2022 година, като е употребила отворени източници, а общият брой на починалите украински военнослужещи възлиза на над 30 000 души, оповестява Българска телеграфна агенция. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12067
Киев третира загубите на бойното поле като държавна загадка и формалните представители споделят, че разкриването на цифрата им може да навреди на развоя на войната. Според публикация от август на вестник " Ню Йорк таймс ", който се базира на неназовани американски чиновници, броят на починалите украинци до оня миг е бил близо 70 000 души.

В украинското списание " Седмичник " (Тижден) Ярослав Тинченко и доброволецът Герман Шаповаленко обявиха, че планът " Книга на паметта " на Шаповаленко е удостоверил 24 500 смътни случая в бойни и небойни дейности, употребявайки открити източници. Реалният брой обаче евентуално е по-висок, допълват те, като означават, че огромна част от 15-те хиляди бойци, посочени като изчезнали, евентуално са починали.

Ройтерс не съумя да ревизира изказванията посредством самостоятелен източник.

" Очевидно е, че 24 500-те имена не са окончателният брой на починалите, само че по наша преценка това е не по-малко от 70 % (от общия брой бел. ред.) ", написаха двамата. " Това значи, че действителният брой на починалите при бойни и небойни дейности е над 30 000 души ", прецизираха те.

Говорител на украинското министерство на защитата съобщи пред Ройтерс, че не може да разяснява числата. Проектът " Книга на паметта ", който наблюдава починалите във войните в Украйна от първото навлизане на Русия през 2014 година, не отговори незабавно на молбата за коментар. Тинченко, в известие посредством работодателя си, Националния военноисторически музей на Украйна, също отхвърли да разяснява.

Статията, оповестена късно нощес, се появява в миг, когато Украйна от ден на ден се сблъсква с вероятността да води дълга война с Русия. По-рано през месеца главнокомандващият украинските въоръжени сили военачалник Валерий Залужни съобщи в публикация, оповестена в английското списание " Икономист ", че спорът с Русия навлиза в нов стадий на позиционна война, включваща статични и изтощителни борби. Украинската контраатака, почнала през юни, реализира единствено известни триумфи в южната и източната част на страната.

Авторите на публикацията в украинското списание обявиха, че е от решаващо значение да се балансират другите оценки, съобщавани в западните медии, които те дефинираха като поддаващи на " операции ", с тествани данни. " Трябва ли да се приказва по тази тематика в Украйна по време на война? Смятаме, че да, само че единствено във връзка с съответни данни и отворени и надеждни източници ", написаха те.

Русия също не разкрива броя на починалите по време на войната, отбелязва Ройтерс. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР