Украинката Янина Скарлет била само на 3 години, когато се

...
Украинката Янина Скарлет била само на 3 години, когато се
Коментари Харесай

Жертва на радиацията разказва за ужаса на Чернобил

Украинката Янина Скарлет била единствено на 3 години, когато се случила злополуката в Чернобил. Родният й град е на малко по-малко от 300 километра от Чернобил, тъй че жителите са понесли огромни последици.

" Не помня добре самото събитие, само че знам, че всички към мен бяха комплицирани след детонацията. Когато най-сетне научихме какво се е случило, объркването се трансформира в суматоха ", разкрива тя. Само след 2 седмици научихме какво се е случило.

„ Чак когато други страни откриха, че нещо не е наред, държавното управление ни осведоми за обстановката и ни предложи лекуване с йод, с цел да се понижи вероятността от евентуални здравни затруднения, дължащи се на радиация. Дотогава от самото начало бяхме изложени нва радиацията. Ядохме плодове и пиехме вода. Шест месеца по-късно хората започнаха да се разболяват, а аз бях измежду тях ”, разказва тя.

Тя страда от следствията от радиацията и през днешния ден. Имунната й система е толкоз повредена, че заради най-малката простуда би трябвало да отиде в болничното заведение. Освен това има припадъци, мигрена и кървене от носа. Нейното семейство след случая съумява да получи леговище в Америка, тъй че Янина е израснала в Ню Йорк, само че, както споделя тя, и там не е било елементарно. Връстниците й се присмивали и казвали, че е радиоактивна, а на 16-годишна възраст, когато гледала X-Men, филмът, който се споделя за мутанти, и животът й се трансформирал. „ Като че ли виждах себе си, желаех да се причисля към тях. Това беше първият път, когато осъзнах, че не съм жертва, а войник. Аз оказвам помощ на хората да се оправят със своите контузии ”, споделя тя. Янина признава, че към момента й е мъчно да приказва за това. Когато видяла, че излиза сериал за Чернобил, също й повлияло зле. " Беше мъчно и мъчително да се гледа. Когато видях по какъв начин някои хора не осъзнават сериозността на обстановката, даже когато виждаха по какъв начин хората умират от радиация, това ми подсети ужасите, през които минаваха доста от нашите хора ", споделя тя.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР