Указът на руския президент Владимир Путин за помилване на 52

...
Указът на руския президент Владимир Путин за помилване на 52
Коментари Харесай

Песков: Помилването на 52 жени е свързано с темата за амнистията, обсъждана в Съвета по правата на човека

Указът на съветския президент Владимир Путин за опрощение на 52 дами е обвързван с обсъжданата по-рано тематика за амнистията на няколко категории дами. Това сподели за съветската осведомителна организация прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков.

На 8 март Путин подписа декрет за опрощение на 52 дами. През декември на съвещание на Президентския съвет за развиване на гражданското общество и правата на индивида (СПЧ) беше издигнат въпросът за допустима прошка за избрани категории дами.

„ Днешният декрет за опрощение беше подписан в подтекста на полемика, извършена на съвещание на Съвета по правата на индивида “, сподели още Песков.

Традиционната среща сред Путин и Съвета по правата на индивида през 2023 година се организира на 4 декември. На него президентът апропо позволи, че „ някои категории дами “, излежаващи присъди, могат да бъдат амнистирани. Така той отговори на изявлението на члена на КПЧ Ева Меркачева. Тя описа за случаите, когато една от дамите е родила дете и два часа след раждането е била отделена от бебето и върната в пандиза, както и че някои майки, излежаващи присъди с дребни деца, не могат да бъдат с тях в болничното заведение в гр. случай на хоспитализация, защото няма ескорт за това и така нататък

По-късно Песков означи, че е прекомерно рано да се приказва за конкретика във връзка с възможна прошка. Списъкът с инструкциите на президента след съвещанието на СПЧ беше оповестен през януари, нямаше уговорка по тематиката за амнистията.

Както заяви пресслужбата на Кремъл, президентът на Руската федерация, когато взема решение да помилва 52 дами, се управлява от правилата на човечността.

„ Преди всичко бяха помилвани дами с малолетни деца, бременни дами, както и дами, чиито родственици вземат участие в специфична военна интервенция “, се споделя в известието.

Правото на президента на Руската федерация да помилва наказани лица е посочено в член 89 от Конституцията на Руската федерация. Съгласно закона указът на президента за опрощение се изпраща на регионалния началник, Министерството на вътрешните работи, териториалния орган на наказателната система и администрацията на поправителния дом в период до пет работни дни от издаването му.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР