Ужасяващ е варварският начин, по който са екзекутирани осъдените на

...
Ужасяващ е варварският начин, по който са екзекутирани осъдените на
Коментари Харесай

Проф. Келбечева: На 1 февруари България изживява Вартоломеева нощ

„ Ужасяващ е варварският метод, по който са екзекутирани наказаните на гибел от Народния съд на 1 февруари 1945 година Знаем единствено мястото на груповия гроб на разстреляните министри, регенти, депутати от 25-ото Народно заседание, генерали, висши военни. В яма от бомбардировките е хвърлен културният и политически хайлайф на нацията. Последен е разстрелян известният кардиолог проф. Александър Станишев. Преди да получи патрон, ученият с европейски авторитет  е бил длъжен да записва гибелта на всички свои съпроцесници. “ 

Това споделя проф. Евелина Келбечева, преподават в Американския лицей в Благоевград.

По думите и доста малко са хората, които скланят глава пред стената с имената на безследно изчезналите и екзекутираните. Там сме виждали единствено двама президенти -  доктор Желю Желев и Росен Плевнелиев.  

„ България няма политики във връзка с осмислянето на комунизма, на извращенията на  българския комунистически режим. Колко българи знаят за безследно изчезналите в първите кървави нощи след преврата на 9 септември 1944 година, когато

цялата страна е покрита с безкръстни гробове

Изчезва гръбнакът на локалната власт. България претърпява Вартоломееви нощи след 9 септември 1944 година И по-важно от точния брой на избитите - 10, 20 или 30 хиляди, е в това, че е обезглавена и разнищена тъканта на българското общество “, акцентира проф. Келбечева.

Тя акцентира, че „ няма подобен гнет в цяла Източна Европа. Ние сме страната с най-ужасяващите числа на гнет, безследно изчезналите, въдворените без съд и присъда в лагери - всичко, което сменя цивилизационната матрица на България “. Като илюстрация на казаното тя дава образец от европейската история.

„ Нека да забележим огромните европейски процеси - първите процеси за съдене на нацистките водачи са в Германия - 24 подсъдими и 12 наказани на гибел. В Унгария да вземем за пример има 476 смъртни присъди, от които 189 са изпълнени. Докато ние имаме шампионското място с 2618 смъртни присъди, от които 1046 изпълнени - останалите са били към този момент убити или безследно изчезнали.  

Народният съд е основан незабавно след налагането на отечественофронтовската власт. Не по искане на съдружниците, както настояват казионни историци, а основно по искане на Съветския съюз. За това свидетелстват и думите на основния обвинител Георги Петров: " Историческото дело на Народния съд се сочи като ослепителен образец във всички демократически нации, а най-много в Съюз на съветските социалистически републики! ". Т.е. геноцидът, интелектуалноцидът върху България се счита за блестящ образец, а българските управляващи се хвалят с толкоз доста убити и наказани, колкото на никое място няма в Европа…

Хората, които заповядват и ескалират терора в България, имат единствена цел - да останат на власт,

демонстрирайки честност пред руските си ръководители

Един от най-блестящите образци за това е и Тодор Живков “, аргументира се проф. Келбечева.

Тя разкрива още, че с присъди на Народния съд са унищожени  и близки на знакови фигури за българското общество. На 1 февруари 1945 година е наказан и убит племенник на Иван Вазов, който носи името му, както и трима от четиримата синове на националната героиня  Райна Попгеоргиева - Райна княгиня, знак на българската национална гражданска война. Тримата са офицери - една от най-престижните сегменти на българското общество, служили на единствената идея, сплотяваща България - националната. Двама от тях са наказани от съставите на Народния съд в Пловдив, а един - в София. Убит е и Васил Караиванов - брилянтен правист, приключил Сорбоната, посланик, карловски народен представител, непосредствен до Васил Левски, един от първите основатели на музея на Апостола.

Проф. Келбечева акцентира още, че ние към момента нямаме места наизуст, нямаме държавна и партийна политика от страна на хората, самоопределящи се като демократи и антикомунисти, въпреки че те са били на власт единствено 6-7 години - толкоз сме били ръководени от сини обединения през всичките 30 година след измененията.

В България никой не беше наказан за комунистическите закононарушения, макар опитите за някакви процедури. Резултат от целенасоченото историческо отричане е и Декларацията на юридическата комисия на Народното събрание от 2008 година, при която всеобщите убийства директно след 9 септември 1944 година, когато хиляди хора просто изчезват без съд и присъда, са избрани като „ законно възмездие против фашистите в България ”.

„ Този термин е оксиморон и юридически нонсенс - става въпрос за

целеустремен гнет,

който покрива цяла България! Нелегитимността на Народния съд като институция също е открита, само че не е глобена. Ненаказани остават  икономическите банкрути на комунизма, продаването на златния запас, опитите за оповестяване на България за 16-а република на Съюз на съветските социалистически републики.

На първо място сме в Европа по соцносталгия и нямаме даже един музей, който да опише с достоверни обстоятелства историята на комунизма у нас. 

Едва ли скоро ще имаме Дом на паметта, както в другите страни от някогашния социалистически блок. През 2016 година немският президент свещеник Йоахим Гаук ни сподели: " Голямата политика на историческия спомен е работа на страната! ", показва ученият.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР