Уж живеем в дигиталната ера, в която интернет не познава

...
Уж живеем в дигиталната ера, в която интернет не познава
Коментари Харесай

Падат границите в ЕС за цифровия пазар

Уж живеем в цифровата епоха, в която интернет не познава граници, само че всичко това е единствено видимо. В реалност националните ограничавания в Европейския съюз към момента дефинират, и то случайно, кои от европейските жители могат да купуват цифрови богатства и кои - не. Казано в резюме, няма обединен дигитален пазар. И хората, които инак могат да пътуват свободно във всяка страна членка, нямат опция да употребяват на всички места едни и същи онлайн артикули и услуги. Интернет фирмите и започващите предприятия пък имат пред себе си извънредно стеснени хоризонти, заради което безусловно бягат към американския пазар. Бизнесът и държавните управления също не могат изцяло да се възползват от цифровите принадлежности и като цяло изостават от актуалните трендове.

Днес е доста по-лесно да изпратите бурканче лютеница и колбас оттатък Полярния кръг, във финландската провинция Лапландия, в сравнение с ария от iTunes или различен интернет портал в прилежаща Румъния. Точно заради тази причина при започване на 2016-а, в последната си тирада пред Европейския парламент, някогашният към този момент естонски президент Тоомас Хендрик Илвес прикани за основаването на пета независимост в Европа - към свободното придвижване на хора, артикули, капитали и услуги да бъде добавено и свободното придвижване на данни. В резултат и на този апел на 20 септември Европейската комисия предложи нов набор от правила, уреждащи свободното придвижване на неличните данни в общността. Мерките ще дадат опция за съхраняването и обработката на информация в целия съюз, с цел да се увеличи конкурентоспособността на европейските предприятия и да се модернизират публичните услуги. Премахването на рестриктивните мерки при локализирането на данни се счита за най-важния фактор, с цел да може цифровата стопанска система да удвои цената си и да доближи 4% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година.

"Цифровата стопанска система на Европа е към момента мощно фрагментирана, което пречи на Европейски Съюз да осъществя по-голям напредък. Нашето предложение, дружно с разпоредбите за отбрана на персоналните данни, ще направи допустимо свободното придвижване на всички типове данни в границите на единния пазар. А това ще улесни дребните компании и започващите предприятия да създават нови иновационни услуги и да навлизат на нови пазари ", съобщи Андрус Ансип, заместник-председател на Еврокомисията, отговарящ за цифровия обединен пазар.

"Нуждаем се от постоянни и предвидими правила за придвижването на данните, с цел да осигурим триумфа на Европа в новата епоха на цифровата стопанска система ", счита и еврокомисарят Мария Габриел. Гражданите и предприятията, споделя още тя, ще се употребяват от по-добри артикули и услуги.

Иначе, в законодателната рамка на Европейската комисия се оферират няколко съществени правилото. Първият е за свободното придвижване на неличните данни и съгласно него държавите-членки към този момент няма да могат да задължават организациите да локализират съхранението или обработването на данни в техните граници. Така бизнесът ще може по-лесно и с по-малко разноски да прави трансгранична активност, без да е належащо да дублира осведомителните си системи или да резервира едни и същи данни на разнообразни места. Ограничения ще могат да се постановат единствено заради аргументи, свързани с публичната сигурност.

Другият главен принцип е "наличност на данните за регулаторен надзор ". Той планува способените органи да могат да упражнят правото си на достъп до данни, където и в Европейски Съюз да се съхраняват или обработват те.

Не на последно място е заложено създаването на кодекси за държание, тъй че да се отстранен пречките при промяната на доставчиците на услуги за предпазване в "облак " и при преместването на данни назад към личните осведомителни системи на потребителите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР