Уимбълдън, полуфиналНовак Джокович – Камерън Нори 2-6, 6-3, 6-2, 6-4Новак

...
Уимбълдън, полуфиналНовак Джокович – Камерън Нори 2-6, 6-3, 6-2, 6-4Новак
Коментари Харесай

Нов обрат и четвърти пореден финал на Уимбълдън за Джокович


Уимбълдън, полуфинал

Новак Джокович – Камерън Нори 2-6, 6-3, 6-2, 6-4

Новак Джокович направи нова крачка към своята седма купа от Уимбълдън откакто отстрани първата ракета на Англия, Камерън Нори. Подобно на четвъртфиналния му дуел, на Джокера и през днешния ден му се наложи да прави поврат, само че и този път съумя да излезе от сложната обстановка и за четвърти следващ път ще играе в заключителния конфликт в All England Club.

Неделният дуел ще бъде 32-ри край на Големия шлем за Джокович, като по този метод той усъвършенства достижението на Роджър Федерер и към този момент е едноличен рекордьор по този индикатор. Зад тях са Рафаел Надал (30), Иван Лендъл (19) и Пийт Сампрас (18).

Опонент на сърбина на финала ще бъде Ник Кирьос, който се класира без игра след отдръпването на Рафаел Надал от шампионата.

Джокович записа повече асове (13-7) и уинъри (38-33), като в това време направи по-малко двойни (1-3) и непредизвикани неточности от своя конкурент (28-36). Първият подложен завоюва 82% от точките си на първи сервис (47/57) и осъществя пет от 14-те си точки за пробив (36%), до момента в който Нори оползотвори три от своите четири брейкпойнта (75%).

Противно на упованията, мачът стартира с пробив за Нори. Джокович обаче незабавно върна брейка, след което реализира поврат за 2-1. След първата отмора в сета сърбинът продължи да играе доста атакуващо в устрема да обезвери съперника си с безапелационен триумф в първия сет, само че този път експанзията на Джокера се обърна против него.

Нори се усещаше все по-комфортно в дългите разигравания и бе доста стабилен в отбранителен проект, до момента в който в това време грешките на Джокович съществено зачестиха. Макар да не демонстрираше изключително атрактивен тенис, британецът успяваше да се възползва оптимално от неточностите в играта на първенеца.

Джокович опитваше да затрудни международния №12 с къси топки, само че той бе квалифициран за това и показва доста положително напредване по корта. Благодарение на всички тези фактори Нори даде на именития си конкурент единствено осем точки в последните пет гейма от сета, надделявайки безапелационно с 6-2.

Във втория сет сервисът на Джокович още веднъж не притежаваше нормалната заостреност, само че за сметка на това офанзивите му с бекхенд от главната линия бяха доста по-сполучливи. Същевременно Нори бе много по-колеблив в играта при мрежата, допускайки неточности при няколко привидно не изключително сложни топки.

Сърбинът сложи съперника си под доста по-сериозно напрежение, като доближи до брейкпойнт при 2-1, както и до още два при 3-2, въпреки да не съумя да се възползва от тези благоприятни условия. Постоянството на Джокера обаче се отплати в осмия гейм, когато при брейкпойнт Нори изпрати топката в навън при офанзива с форхенд от главната линия и по този начин първенецът усили задатъка си на 5-3.

Британецът не бе надалеч от това да върне пробива, само че сервисът на Джокович проработи тъкмо в точния момент и това му оказа помощ да навакса пасив от 30-0. В решаващите мигове Нори се поддаде напрежението и при 30-30 на два пъти изпрати топката в навън при опит за офанзива с бекхенд, като по този метод Джокович завоюва сета с 6-3.

Силната серия на Джокович продължи и той съумя да пробие сервиса на съперника си още при започване на третия сет след дълъг и оспорван гейм. Сърбинът пропусна два брейкпойнта, като при втория се подхлъзна и падна, само че за благополучие не се нарани. Водачът на схемата доближи до нова опция, при която Нори изпрати топката надалеч в навън и по този начин брейкът стана факт.

Джокович удвои преднината си със сервис гейм на нула, преди Нори да редуцира пасива си. Радостта на британеца обаче не продължи дълго. Световният №3 играеше все по-уверено и невъзмутимо, а непредизвиканите му неточности понижиха фрапантно спрямо предходните два сета. Това му оказа помощ да запише нов пробив и да натрупа удобен задатък от 5-1. Нори опита да отговори на предизвикването, само че Джокович запази преднината си и стигна до сетбол. Той бе оползотворен след форхенд в мрежата на международния №12 и по този метод сърбинът обърна резултата в мача след 6-2.

Изглеждаше, че четвъртият сет ще стартира с гейм за Нори, само че при 30-0 британецът позволи поредно двойна и непредизвикана неточност. Това оказа помощ на Джокович да стигне до брейкпойнт, който бе осъществен след следващ форхенд в навън на деветия в схемата.

Сърбинът продължи да господства и при 3-1 бе доста покрай това да поведе с два пробива и на процедура да реши мача. Нори обаче прояви изумителна борбеност и редуцира пасива си, отразявайки четири брейкпойнта. Усилията на британеца обаче в последна сметка се оказаха незадоволителни, защото Джокович не му разреши да стигне до късмет за пробив и задържа задатъка от два гейма, триумфирайки с 2-6, 6-3, 6-2, 6-4 след 2 часа и 37 минути игра.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР