Уикендът се задава, а времето е толкова хубаво, че едвам

...
Уикендът се задава, а времето е толкова хубаво, че едвам
Коментари Харесай

Уикенд край Костенец

Уикендът се задава, а времето е толкоз хубаво, че колкото да ни свърта на закрито. Тази седмица сме решили да се разходим до град Костенец, тъй като дестинацията е съвършена за уикенд, само че и за еднодневна екскурзия.
 Уикенд в село Смилян
Уикенд в село Смилян

И замириса на фасул в гърне

От столицата с кола ще ни отнеме към един час, с цел да стигнем, а от Пловдив с към 30 минути повече. Времето, отделено за път, въобще не е доста и не трябва да ни тормози, тъй като ще си заслужава. Може и да не знаем, само че регионът на Костенец е населяван още от Желязната ера. През вековете главният занаят на хората е бил земеделието и скотовъдството, а измежду занаятите най-разпространен е бил абаджийството (производство на мъжки облекла от пълен вълнен плат).

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от венелин стаменов (@venelinstamenov) на Сеп 11, 2018 в 5:17 PDT

И тъй като започнахме с история няма по какъв начин да не споменем и Крепостта Траянови врата, която се намира на 15 км. от града. Няма точни данни за това по кое време е издигната, само че първите сведения за нея датират от III век. От 2015 година крепостта е реставрирана, като е построен и информативен център, от който можем да научим забавни неща за историята ѝ.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Гергана Герова (@gerowaaa) на Ное 19, 2016 в 5:45 PST

Също по този начин има две екопътеки, които са подобаващи за разходка. Следващата ни спирка е най-значимата естествена забележителност край Костенец - водопадът. Костенският водопад се намира отвън града във вилната зона. От 1974 година пък е разгласен за естествена забележителност.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от K (@cheresharov) на Мар 18, 2019 в 8:00 PDT

Водопадът се намира по течението на река Чавча и е висок към 10 метра, като най-забележителен е напролет, когато снеговете се топят. През лятото водата понижава, а през зимата постоянно и замръзва. Голямо улеснение е, че регионът към Костенския водопад е обозначен с осведомителни табели, а и има места за ядене.
 Уикенд във Вършец
Уикенд във Вършец

Природа и здраве

Растителността също е много впечатляваща, тъй като скалите към водопада са покрити с мъх и бръшлян. Именно в скалите преди време е била направена баня с минерална вода, употребена от локалното население, само че за жалост е била разрушена от земетресение.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Magi.G. (@magdalena.georgieva.9275) на Юни 8, 2019 в 12:16 PDT

Природата в местността е въодушевила и Иван Вазов, който е описал естествения феномен в " Какво пее планината " и " Костенец - пътни бележки ".
 Уикенд край Берковица
Уикенд край Берковица

Поредна концепция за уикенда

Можем да използваме площадката пред водопада като насочна точка към хижа " Гургулица ". Там, с изключение на красива природа и чист въздух, ще можем да се насладим и на още един водопад - Скаловитец. За да стигнем до него ще би трябвало да поемем по екопътека, която е обозначена с маркировка и табели, и за към 40 минути ще сме пред водопада.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Христина Христова (@x.xristova) на Авг 6, 2018 в 1:57 PDT

Той е много по висок от Костенския (над 50 метра). Ако обаче не сме в въодушевление за преходи, можем просто да се качим на колата и да поемем в посока град Долна Баня. На 2 километра преди града по пътя за Пчелински бани ще забележим табела за плантация " Щраусово развлечение ", където би трябвало да се отклоним.
 Снимка 430075

След няколко метра ще сме на паркинга. А в самата плантация ще можем да забележим черни африкански щрауси, даже да ги нахраним. Ако извадим шанс, даже можем да забележим и прословутият им " танц на любовта ". Има построено и място за ядене, където можем да си поръчаме омлет от щраусово яйце или щраусова пържола.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР