Уханно сладко от дюли - здраве и наслада от природатаНеобходими

...
Уханно сладко от дюли - здраве и наслада от природатаНеобходими
Коментари Харесай

Дюлево сладко за ценители

Уханно сладко от дюли - здраве и приятност от природата

Необходими Продукти

● дюли - 8 бр. огромни ( към 2 кг)
● захар - 1.5 кг
● вода - 2 литра
● лимони - 1 бр.
● лимонена киселина - 1 1/2 ч.л.
● индрише - 4 - 5 листа, по избор

Начин на подготвяне

Дюлите съдържат витамини и доста други скъпи субстанции, по тази причина наложително би трябвало да участват на трапезата. Те служат и като натурален ароматизатор, като пречистват въздуха в стаята.

Измиваме и почистваме дюлите. До нас слагаме купа с вода, в която сме изцедили сока на лимона. В нея слагаме нарязаните късчета дюли, с цел да не почерняват.

В подобаваща тенджера слагаме захарта и водата. Кипваме от тях сироп, който продължава да къкри на слаб огън, до момента в който се позгъсти, за към 15 минути.

В блендер, с приставка за настъргване, настъргваме парченцата от дюлите, като ги изваждаме от лимонената вода и работим бързо. Изсипваме ги в захарния сироп. Прибавяме и листенцата индрише.

Варим 30 минути и смъкваме от огъня. Сладкото престоява 24 часа и го доваряваме на идващия ден. Напоявайки се в захарния сироп, дюлите стават транспарантни.

Сладкото е готово, когато капвайки капка от него върху студена порцеланова чинийка, тя не се разтича. 5 минути преди да отстраним от огъня прибавяме лимонената киселина, разтворена в лъжица вода.

Подготвяме сухи бурканчета и пълним, до момента в който сладкото е още горещо. Обръщаме с капачката надолу, с цел да се запечатат и покриваме с забрадка, с цел да изстинат постепенно.

Съвет: Може да прибавите в сладкото орехови ядки. Не изхвърляйте изрезките им и семето, тъй като от тях става отлично пелте. Голямото наличие на пектин в тях и техният превъзходен мирис ги трансформират в съвършения плод за изработката на ароматни изкушения.

Изсушени са доста потребни за кашлица.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР