Уестингхаус“ е нашият шанс, ако искаме да сме диверсифицирани по

...
Уестингхаус“ е нашият шанс, ако искаме да сме диверсифицирани по
Коментари Харесай

Бившият шеф на АЕЦ Козлодуй: Уестингхаус е нашият шанс за диверсификация

„ Уестингхаус “ е нашият късмет, в случай че желаеме да сме диверсифицирани във връзка с нуклеарното гориво. Засега сме подвластен напълно от съветското ", съобщи пред бТВ някогашният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Валентин Николов.

По думите му ние би трябвало да сме самостоятелни до 2024 година

„ Тази диверсификация се постанова от няколко неща - от инструкция на Европейския съюз, която ни задължава да диверсифицираме горивото и от насоките, които Европейският съвет е дал по отношение на войната в Украйна. Всички подвластни страни от Русия би трябвало да създадат всичко допустимо оптимално бързо да намерят други източници на уран “, добави той.

Николов изясни, че единствено регулаторът (АЯР – бел. ред.) може да реши да внедри нуклеарно гориво.

„ Трябва да успеем да сложим до 2024 година гориво на „ Уестингхаус “ другояче има друга процедура след това “, изясни някогашният началник на АЕЦ „ Козлодуй “.

Той разяснява и АЕЦ „ Белене “, като съобщи, че без „ Росатом “ няма по какъв начин да се построи.

„ Ако софтуерно се откажат да ни доставят някои неща, това може да блокира централата, само че тук би трябвало да има по-голяма
тишина “, сподели Николов.

„ За по-голямата част от нещата може да се откри опция в Чехия. Там има нуклеарен цех на „ Шкода “, където можем да сменяем някои от съставените елементи, само че още работим с Курчатовския институт, който прави физически разбор. Тук обаче би трябвало да се работи деликатно в тази посока и мисля, че би трябвало да има малко по-голяма тишина “, счита Николов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР