УЕФА обяви формата на квалификациите за световното първенство през 2026

...
УЕФА обяви формата на квалификациите за световното първенство през 2026
Коментари Харесай

Променят правилата за квалификациите за Мондиал 2026

УЕФА разгласи формата на квалификациите за международното състезание през 2026 година в зона Европа, като значителните промени са две.

Най-напред ФИФА усилва квотите за Стария континент от 13 на 16, защото и самото международно състезание към този момент няма да бъде с 32, а с 48 участника.

Предвид увеличението на квотите, квалификационният формат беше изменен от предходен цикъл. Груповата фаза на квалификациите ще включва дванадесет групи от по четири или пет тима.

Единствено спечелилият от всяка група ще се класира за финалите на Световното състезание, до момента в който класираните на второ място тимове ще преминат към плейофите, дружно с четирите най-добре класирани спечелили в групите от Лигата на нациите на УЕФА 2024–2025 година, които са приключили отвън първите два от тяхната квалификационна група.

Този нов правилник усложнява съществено възможностите на по-малките тимове, включително и на България, защото при изявен любимец от огромните футболни сили борбата остава обичайно за 2-ото място.

Но пък в битката за място на Мондиал 2026 при тази формула доста съществено значение ще има и представянето в Лигата на нациите, откъдето тимовете също могат да добият право на баражи.

Този формат беше прегледан и оставен на " чернова " през януари тази година, а Изпълнителният комитет на УЕФА нощес го утвърди и го внесе в деловодството на Световната централа.

Всички мачове в зона Европа ще се изиграят през календарната 2025-а година, както е и сега в квалификациите за Евро 2024. Единствено плейофите в два кръга ще се проведат в последните осем дни от края на март 2026-а година. Както е известно, Мондиал 2026 ще се организира в три страни от Северна Америка – Съединени американски щати, Мексико и Канада.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР