Уебсайтът Oilprice публикува доклад, в който се посочва, че от

...
Уебсайтът Oilprice публикува доклад, в който се посочва, че от
Коментари Харесай

Ще успеят ли Китай и Русия да премахнат глобалната роля на щатския долар?

Уебсайтът Oilprice разгласява отчет, в който се показва, че от 1967 година насам доста страни са почнали да диверсифицират своите запаси и да се отдалечават от $ и да се пробват да се отърват от зависимостта си от американската финансова система.

Доминацията на $

Oilprice показва, че Съединените американски щати (САЩ) стават водещата финансова мощ след Първата международна война. В резултат на това доларът стартира да измества английския паунд като интернационална аварийна валута и Съединени американски щати също по този начин станаха значим адресат на притока на злато от войната.

Докладът показва, че доларът придобива по-голяма роля през 1944 година, когато 44 страни подписват Споразумението от Бретън Уудс, което води до установяването на групов интернационален режим на продан на валута, обвързван с щатския $, който от своя страна е обвързван с цена на златото.

Докладът демонстрира, че в края на 60-те години европейският и японският експорт стават по-конкурентни от американския експорт. Има огромно предложение на долари по целия...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР