Ударът на въоръжените сили на Украйна по бази на стратегическата

...
Ударът на въоръжените сили на Украйна по бази на стратегическата
Коментари Харесай

Стриж срещу стратегическата авиация. Какво показва саботажа на руски летища?

Ударът на въоръжените сили на Украйна по бази на стратегическата авиация в Саратовска и Рязанска област направи извънредно неприятно усещане на обществеността. Но не става въпрос за усещания, а за аргументи и заключения.

Освен това ударите са нанесени от остарели реактивни безпилотни летателни апарати руско произвеждане - Ту-141 " Стриж " (някои източници пишат за Ту-143 " Рейс ", само че това е неточност - обсегът на полета на такива апарати е единствено 180 км).

Проектиран под управлението на Георги Хофбауер и Леонид Куликов, Ту-141 прави първия си полет през 1974 година Дължината на апарата е 14 м, тежестта е 5,4 тона.

Този БПЛА е предопределен за разузнаване на разстояние от няколкостотин километра (обхват 1000 км) при трансзвукови скорости (до 1100 км/ч). Той е оборудван с фото и инфрачервени камери. Устройството в действителност не се управлява: то лети по заложен маршрут, при естествена приложимост - пръстеновидно. Кацането е осъществено благодарение на парашутна система. Не се предвиждаше предаване на данни по радиото - след кацане филмът трябваше да бъде взет и проявен.

През 1979-1989 година в Харковския авиационен цех са създадени 152 такива апарата. Колко от тях са в състава на Военновъздушни сили на Украйна не е известно, само че те са били употребявани точно като разследващи апарати, а не като цели, както в съветските Върховен касационен съд. През 2012 година Ту-141 беше изтеглен от въоръжение.

През 2014 година тези БПЛА бяха върнати във войските и бяха употребявани за разузнаване над територията на ДНР и ЛНР (за благополучие, при липса на естествена система за Противовъздушна отбрана, тези остарели устройства бяха изцяло функционални). Тогава беше решено да се модернизират. Според информация, оповестена от Алексей Рогозин, на Ту-141 са инсталирани модерни цифрови системи за ръководство и навигация.

Сега потреблението на Ту-141 като фоторазузнаване към този момент не е настоящо, по тази причина се употребява за отваряне на системата за противовъздушна защита, а също и като снаряд.

Снабдени са с избухлив заряд (по оценки - от 40 до 120 кг). Такъв БПЛА се разруши на 10 март в хърватската столица Загреб. Преди това той мина през въздушното пространство на Румъния и Унгария, беше засечен от системите за Противовъздушна отбрана, само че не получи особено внимание.

Между другото, от територията на Украйна до Загреб са към 560 км. Преди да загуби надзор, той е летял, евентуално в посока на Змийския остров. Не е изключена обаче версията, че това е умишлена провокация за да се въвлече НАТО в спора на територията на Украйна - те се пробваха да убедят европейците, че апаратите са съветски, макар че в Русия те бяха изведени от строя още в средата на -2000-те.

Украински Ту-141 също се появиха над Русия: на 29 юни и 3 юли БПЛА от този вид бяха свалени край Курск, а на 14 септември Стриж падна покрай село Кендже-Кулак в Туркменския регион на Ставрополския край. При последния случай бяха ранени шестима души - падналият уред се възпламени и избухна, само че остана неразбираемо дали става дума за гърмеж на резервоари за гориво или за взривен заряд.

На 5 декември на летищата Дягилево (Рязанска област) и Енгелс-2 (Саратовска област) бяха развалени самолети Ту-22М3 и Ту-95МС, както и танкер. Трима души са убити, четирима са ранени.

Telegram каналът " Военен осведомител " разгласява фотография от " Дягилево ", въз основа на която се заключава, че Ту-22 може елементарно да бъде възобновен (не е ясно обаче по какъв начин фотографията от военното летище е попаднала в мрежата изобщо; има версия, че е пусната преднамерено, с цел да покаже незначителността на щетите).

Според формалната версия " Стрижите " наоколо до съветските летища са били свалени, а вредите са породени от падащи парчета. Това е правдоподобно, като се има поради, че нанесените вреди са релативно незначителни.

Интересно е, че ударът по енергийната инфраструктура на Украйна вечерта на 5 декември не може да е отговор на удара по летищата - подготовката за политане продължава няколко часа. По-скоро украинската офанзива е трябвало да попречи на полета на стратегически самолети.

Защо единствено две летища, чието местонахождение е добре известно, се употребяват за полети на далечна авиация също не е загадка. Telegram канал Atomic cherry написа:

„ В Руската федерация към този момент няма летища, чиято инфраструктура да е подобаваща за постоянно обслужване на самолети от този клас. Има редица летища, способни да одобряват стратегически бомбардировачи за зареждане с гориво, само че не обезпечават тяхната работа за дълго време - затова е физически невероятно да се разпръсне самолетът.

Предполетното обслужване да вземем за пример на Ту-160 лишава общо няколко дни, изисква огромен брой дипломиран личен състав и профилирано съоръжение. В руско време това не създаваше огромни компликации, само че... за модерна Русия всеобщата организация на сходни процеси е прекомерно комплицирана и скъпа.

Освен това в никакъв случай не е планувано да се влагат средства в разширение на инфраструктурата на стратегическата авиация заради цялостната липса на целенасоченост.

Руската стратегическа авиация е на първо място детайл на авторитет, тя от дълго време не е пълноценно военно средство. Това е комплекс от надълбоко остарели самолети и не по-малко остарели авиационни оръжия, основани за учения и задания, чието осъществяване е невероятно повече от 30 години по редица справедливи аргументи.

... Точно по същата причина дилемите за нанасяне на удари против украинската инфраструктура бяха делегирани особено на стратегическите бомбардировачи (въпреки че в началото те се изпълняваха основно от ВМС): техният запас ще бъде привършен през идващите години, запасите от старите авиационни крилати ракети са големи и не се търсят. "

Следователно вредите от този удар са най-вече в областта на престижа.

Първо, съветските системи за противовъздушна защита не съумяха да попречат на удара на украински БЛА на разстояние към 650 км.

Тук обаче има доста въпроси. Доколкото може да се реши, въздушното пространство на Русия от страна на Украйна не е изцяло блокирано от радари и системи за противовъздушна защита. Тяхната позиция, както и маршрутите на самолетите A-50 ДРЛО са известни с помощта на данните от американското галактическо разузнаване, предадени на Украйна (въпреки че НАТО публично „ не благославя “ удари на съветска територия).

В допълнение, осъвременените БПЛА (оборудвани да вземем за пример с GPS оборудване) могат да летят на ниска надморска височина, което ги прави още по-трудни за разкриване и поразяване.

Второ, макар печалния опит от противников офанзиви против съветски летища в Сирия, Крим и Украйна, не бяха взети ограничения за разпространяване, маскиране и отбрана на стратегическите самолети. Въпреки условията на устава.

Тук като цяло работят същите отрицателни фактори, както и в цялата съветска войска.

От една страна, техниката, подредена в редица, е по-лесна за поддръжка, само че най-важното е по-лесно да се рапортува за нея - в последна сметка съветската войска се готвеше повече за паради, в сравнение с за война.

От друга страна, за доста военни чиновници е мъчно даже да осъзнаят, че СВО са пълноценни военни интервенции, а не спорене за зърно с детайли на бойна подготовка.

Трето, беше нанесен удар с стандартни средства за заличаване на съставен елемент от стратегическата триада.

Пораженията са незначителни, а самият съставен елемент е треторазряден, само че е доказана самата опция за извеждане от строя на стратегическите нуклеарни сили с удар на високоточно стандартно оръжие.

И това в края на краищата е един от вероятните сюжети за започване на световна война, предотвратяваща нуклеарна ескалация, който напълно намерено се създава в западните централи.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР