Удължвава се забраната за износ на инсулини с още месец,

...
Удължвава се забраната за износ на инсулини с още месец,
Коментари Харесай

Забраната за износ на инсулини се удължава с още месец

Удължвава се възбраната за експорт на инсулини с още месец, оповестява Здравното министерство.

Това става със заповед на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков издаде нова заповед, която е в действие до 29 февруари 2024 година

Сега настоящото ограничаване е до края на януари.

Забраната важи за инсулини и аналози и други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците, предопределени за систематична приложимост в детска възраст.

На 2 ноември заради зачестили сигнали за неналичието на тези лекарства в аптечната мрежа, Хинков забрани износът им със период до 31 декември 2023 година След това бе издадена нова възбрана за експорт до 31 януари 2024 година След осъществен разбор на настоящата обстановка с наличността на гореспоменатите групи лекарствени артикули, е взето решение за издаване на актуалната заповед, която влиза в действие от на следващия ден – 1 февруари и ще важи до края на месеца.

При разбор на постъпилата от РЗИ информация излиза наяве, че са за осъществени инспекции в над 400 аптеки от открит вид или близо 15% от аптеките в България. По отношение на лекарствени артикули от фармакологичната група „ Инсулини и аналози “ се следи закъснение и нерегулярни доставки във всяка трета от тестваните аптеки. По отношение на антиинфекциозните лекарствени артикули за систематична приложимост, предопределени за лекуване на деца, изводите още веднъж са за нерегулярни доставки в към половината от тестваните аптеки.

По данни на „ Информационно обслужване “ АД, през последните два месеца, броя предписани количества опаковки инсулини и аналози надвишава броя на отпуснатите в аптека опаковки. Процентното осъществяване на предписаните предписания за инсулини и аналози е до 61%. Във връзка с предписаните и отпуснати опаковки антибиотици, предопределени за систематична приложимост в детска възраст, може да се заключи, че отчетливо се вижда близо до към този момент упоменатото процентно съответствие сред предписаните и отпуснатите опаковки лекарствени артикули.

След осъществен изчерпателен разбор на настоящата обстановка с наличността на гореспоменатите групи лекарствени артикули, се откри нужда от удължение на възбраната за експорт.

Целта е да се обезпечи задоволително количество от тези лекарствени артикули, нужни за лекуването на българските пациенти за запазване на тяхното здраве и гарантиране на непрекъснатост на лекарствената им терапия.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР