Удължиха срока за обществено обсъжданеМакар да сме участвали в работната

...
Удължиха срока за обществено обсъжданеМакар да сме участвали в работната
Коментари Харесай

Съсловни организации: Не бяхме чути за новия ЗСВ

Удължиха периода за публично разискване
Макар да сме взели участие в работната група за новия Закон за правосъдната власт, мненията ни не бяха чути. Затова призоваваме мненията на заинтригуваните страни, на експертите, да бъдат чути, а не да се работи посредством диктат.

Това стана ясно през днешния ден на взаимна конференция на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), Камарата на следователите в България (КСБ), Българската съдийска организация (БСА), както и Сдружението на администрацията в органите на правосъдната власт (САОСВ).

Шефката на КСБ Преслава Петкова даде образец, че в член 236, алинея 3 от Закон за съдебната власт се споделя, че Висшият прокурорски съвет взема решение за премахване на основния прокурор с 13 гласа, в случай че общият брой на кадровиците във ВПС е 10 души, включително и обвинител №1.

Председателят на АПБ Владимир Николов разгласи, че планът за нов Закон за съдебната власт страда от основни пороци, дискриминира обособени магистратски класи и се базира на неверна концепция. Според него прокуратурата, която е потребен инструмент за битката с престъпността, е натикана в ъгъла.

От Камарата на следователите приканват да се отсрочи приемането на новия Закон за съдебната власт, до момента в който Конституционният съд се произнесе по настояването за оповестяване за противоконституционни на измененията в главния закон от декември 2023 година Днес Министерство на правораздаването удължи публичното разискване на плана за нов закон с още 20 дни, т. е. до 7 май. Първоначално избраният период изтичаше през днешния ден.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР