Удължаването на живота на съществуващите атомни електроцентрали може да помогне

...
Удължаването на живота на съществуващите атомни електроцентрали може да помогне
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: По-дългият живот на ядрените електроцентрали може да помогне на климатичните цели

" Удължаването на живота на съществуващите атомни електроцентрали може да помогне за реализиране на задачите, свързани с изменението на климата ", съобщи в четвъртък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Среща на върха за нуклеарната сила в Брюксел, съобщи Ройтерс, представена от БНР.

" Разширяването на безвредната употреба на днешния нуклеарни електроцентрали е един от най-евтините способи за обезпечаване на чиста сила в мащаб. Това може да помогне за проправянето на доходоносен път към постигането на чиста нула (намаляване на излъчванията на парникови газове допустимо най-близо до нула във веригите на стойността) ", сподели Фон дер Лайен, само че добави, че нуклеарните технологии са изправени пред провокации, в това число обезпечаване на финансиране, а последните планове са надхвърлили бюджета и са изостанали от графика.

Според нея нуклеарната енергетика се нуждае от поддръжката на европейските държавни управления, " с цел да се подсигурява, че е налично финансиране и че приносът на нуклеарната енергетика за сигурността на електрическата енергия е вярно оценен и заплатен ". Тя уточни че нуклеарната сила може да обезпечи " надеждна котва " за цените на електрическата енергия и да понижи зависимостта на Европейския съюз от съветската сила, както и да помогне за прехода от изкопаеми горива.

Шефът на Европейска комисия също по този начин прикани страните членки на Европейски Съюз " да обмислят деликатно опциите си ", преди да затворят настоящите нуклеарни централи.

Същевременно обаче Фон дер Лайен разкритикува нуклеарната енергийна промишленост, заявявайки, че построяването на нови АЕЦ " е довело до обилни спомагателни разноски и прекомерно постоянно преразходи " и ги прикани да покажат по-голяма " дисциплинираност ".

Изказването на Урсула фон дер Лайен се възприема като необикновен очевиден знак от Комисията в поддръжка на нуклеарната сила, против която няколко страни членки на Европейски Съюз, в това число Австрия и Люксембург, са идеологически срещу. Германия също се опълчи на напъните на Франция да бъдат направени повече отстъпки във връзка с нуклеарна сила в законодателството на Европейски Съюз, отбелязва " Файненшъл таймс ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР