Учителите и директорите трябва непрекъснато да повишават квалификацията си, а

...
Учителите и директорите трябва непрекъснато да повишават квалификацията си, а
Коментари Харесай

Оценяват учителите през 4 години

Учителите и шефовете би трябвало непрестанно да покачват квалификацията си, а на всеки 4 година следва да минават атестиране. От него значително ще зависи кариерното им развиване в специалността, а оттова и заплащането.

Процедурите са написани в Наредба за професионалното развиване. Тя е подложена на публично разискване до края на октомври. Според нея МОН ще дефинира предпочитани области, в които е нужна спомагателна подготовка, съответното Регионално ръководство ще прави проект, а съответните действия ще са ангажимент на общинска администрация, учебни заведения и детски градини.

Според плана учителите ще би трябвало да минават въвеждаща подготовка, когато постъпват за първи път на работа, при прекосяване на друга служба, след спиране на стажа над 2 година, при смяна на образователните проекти и стратегии.

Продължаващата подготовка пък ще бъде по образователните стратегии за съответния предмет, по професионален профил, за насърчаване на основни компетентности, за асимилиране на новаторски подходи, за кариерно насочване на учениците, за организационни умения, ръководство на институцията или за изследователска и креативна активност. Тези спомагателни образования ще имат право да правят вузове, обучителни организации и центрове. Само висшите учебни заведения ще образоват за взимане на последваща професионално-квалификационна степен и ще оферират специализации. Във всички случаи стратегиите би трябвало да са утвърдени от МОН, а обучителните организации - да са вписани в указател на министерството.

Допускат се разнообразни форми – курсове, семинари, тренинги, школи, практикуми, уебинари. За специализации ще се смятат майсторски класове, водени от новатори в системата, както и разнообразни конгреси като конференции, пленери и кръгли маси. Ще е наложителна и вътрешноинституционалната подготовка, която и в този момент се ползва - да вземем за пример преподавател да показа методиките си на открит урок пред сътрудниците.

Един заем ще се дава за 16 университетски часа образование, от които най-малко 8 присъствени. Същата тежест ще има изнесен отчет на педагогичен конгрес на интернационално, национално и районно равнище, както и обява в профилирано издание.

Атестирането ще се прави на 4 година, като за този интервал учителите би трябвало да са натрупали най-малко 3 заема.

Повишаване на квалификацията в чужбина ще минава процедура по признание от Регионалното ръководство по обучение, чийто шеф ще признава и заемите. Ще има право да откаже това, в случай че спомагателната подготовка не подхожда на профила. Процедурата по признаването ще може да става и по електронен път.

Лично портфолио за всеки даскал

Всеки учител ще „ върви ” през годините с персонално портфолио. Идеята е то да показва неговата философия, да служи като база за развиване и оценка. Ще съдържа професионални изяви, в това число достижения на децата, информация за присъединяване в политиките и професионалното рационализиране. Ще бъде на книжен или електронен притежател и ще се актуализира при започване на всяка година.

Самооценката и мнението на комисията 25:75

Атестирането ще стартира през октомври-ноември за учителите, чийто интервал изтича същата година. Комисиите ще се дефинират от работодателя, в съгласие с Педагогическия съвет. Ще са от нечетен брой членове, измежду които представител на РУО и на Педагогическия съвет, а за шефовете - и родител от Обществения съвет.

При оценяването 1 т. ще се дава, когато има потребност от усъвършенстване. Ако постигнатите компетентности и децата са достигнали предстоящите резултати, ще се присъжда 1,5 т. Ако условията са надхвърлени - 2 т.

Крайният резултат ще се пресмята по формула, в която съотношението сред самооценката и оценката на комисията е в съответствие 25:75.

Разписана е и канара с 5 равнища. Сбор от 45-50 т. ще значи образцово осъществяване, 40-44,99 надминава условията, 35-39,99 дава отговор на условията, 30-34,99 ги покрива отчасти, 25-29.99 подхожда в минимална степен. Учителят ще получава атестационната карта, която би трябвало да подпише. Ако не е склонен със записаното в нея, ще може да го оспори в период от 2 дни. Картите ще стават част от трудовото му дело.

Въз основа на резултатите работодателят и атестационната комисия ще приготвят разбор и проект за подкрепяне, могат да дефинират и ментор. Ако година по-късно преподавател с най-ниска оценка от атестацията още веднъж е на дъното на скалата, ще бъде освобождаван от работа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР