Учители, строителни работници, електротехници, фаянсаджии, болногледачи - Германия изпитва остър

...
Учители, строителни работници, електротехници, фаянсаджии, болногледачи - Германия изпитва остър
Коментари Харесай

Огромен недостиг на кадри в Германия: ето в кои професии


Учители, строителни служащи, електротехници, фаянсаджии, болногледачи - Германия изпитва изострен дефицит на квалифицирани фрагменти. Има стотици хиляди незаети работни места.

Много: през 2021 в Германия потребността от квалифицирана работна ръка в доста сектори е повишена. Според данните на Института за немска стопанска система през предходната година е имало 201.411 (строителни служащи, електротехници, фаянсаджии, дърводелци и др.) при единствено 139.256 безработни фрагменти.

Липсата на фрагменти може да забави енергийния преход

Особено трагична е обстановката в строителния отрасъл. Но в страната липсват и доста електротехници, експерти по климатична, отоплителна и санитарна техника, фаянсаджиии и други занаятчии.
Редакцията предлага
Недостигът на дипломиран личен състав би могъл да забави климатичния и енергиен преход в Германия. Много компании към този момент се оплакват, че не съумяват да поемат всички поръчки, защото не разполагат с задоволително фрагменти - било то за инсталацията на слънчеви панели, фотоволтаични панели, топлинни помпи или пък за енергийно ефикасно саниране на остарели здания.

От години съюзите на занаятчиите се оплакват от дефицит на фрагменти и все по-малкия брой претенденти за образование в областта на строителството, електротехниката, санитарните и климатични съоръжения. Според проучване, извършено по поръчка на фракцията на Зелените в Бундестага, до 2030 година на Германия ще са ѝ нужни още 440 000 квалифицирани фрагменти, с цел да могат да бъдат достигнати енергийните цели на държавното управление. В това число влиза построяването на нови слънчеви и вятърни паркове, както и поддръжката на към този момент съществуващи такива, ефикасното енергийно саниране на старите здания, както и производството и поддръжката на електрически автомобили.

Липсват стотици хиляди педагози

Но освен в строителния и механически отрасъл липсват фрагменти. В сферата на грижите за заболели и възрастни хора също има голям дефицит на дипломиран личен състав, както и в образованието. Преди броени дни Институтът за немска стопанска система осведоми, че единствено около възходящия брой деца бежанци от Украйна в Германия е зародила спомагателна липса на 20 000 педагози. А съгласно профсъюза " Възпитание и просвета " през идващите пет до шест години в Германия ще има към 200 000 незаети работни места в яслите и детските градини и към 250 000 в учебните заведения.

***
Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР