Училищните настоятелства вече не могат да събират пари от родителите

...
Училищните настоятелства вече не могат да събират пари от родителите
Коментари Харесай

Образователният министър забрани училищните настоятелства да събират пари от родителите

Училищните настоятелства към този момент не могат да събират пари от родителите за материали, консумативи, поправки и за всевъзможни настоящи разноски. Новото предписание е в действие с писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев.
Ключовата дума е подаяние. Когато е поискано, не е непринудено и по тази причина не може да се назова подаяние. Затова дни преди началото на образователната година писмото на просветителния министър е изпратено до всички 28 районни ръководства на образованието . От там за правилото към този момент знаят и учебните заведения.
" Безплатното обучение включва право да не се заплащат такси за образованието, обезпечавано със средства от държавния бюджет, и прилагане на материалната база за образование и за развиване на ползите и качествата на децата и учениците безплатно. Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, възстановяване на материалната база и други настоящи разноски нямат правно съображение ", написа Вълчев.
От друга страна, и поисканите, и непоисканите дарения са нужни на учебните заведения, тъй като средствата и в образованието все не стигат, съобщи Нова тв.
Училищните настоятелства към този момент не могат да провеждат платени курсове в постройките на учебните заведения . Тази задача ще имат самите учебни заведения. В София те би трябвало да наемат външни компании.
" Практиката да се провеждат курсове за надграждане на знанията и ползите на учениците по разнообразни образователни предмети от настоятелството не може да бъде избрана като спомагателна стопанска активност ". Тя не може да се употребява като предлог, че по този начин се обезпечават спомагателни финансови и материални средства за учебното заведение ", счита министърът.
Притесненията са, че по този начин някои курсове ще станат по-скъпи, а това може да откаже родителите и външните компании може да желаят да наложат свои учители.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР