Училището в село Соколово, община Карнобат да бъде закрито. Това

...
Училището в село Соколово, община Карнобат да бъде закрито. Това
Коментари Харесай

Закриват училище заради ниска раждаемост

Училището в село Соколово, община Карнобат да бъде закрито. Това решение взе на последното си съвещание общинският съвет.

Като претекст за използването на тази непопулярна мярка беше посочена трайната наклонност за понижаване на броя на децата и невъзможността да бъдат образувани паралелки с условия брой възпитаници в тях.

В началото на актуалната образователна година за образование в начално учебно заведение „ Христо Ботев “ в село Соколово са били записани 65 деца, като 55 от тях са от гр. Карнобат, пет от село Драгово и две от село Хаджиите.

По време на инспекция през месец октомври предходната година, инициирана от „ Регионален инспекторат на образованието “ Бургас, е било открито, че при вписани в дневниците 65 ученика, в класните стаи са участвали 32 деца. Втора инспекция е открила, че част от учениците/общо 22/ трайно не посещават образователните занятия, тъй като отсъстват от страната.

Към 1 януари 2018 год. публично броят на децата от I д IV клас е бил понижен от 65 на 39, което слага под въпрос делегирания бюджет в учебното заведение, както и качеството на образователния развой. Освен това на предишно свое съвещание общинските съветници отхвърлиха да гласоподават за дофинансиране на образователното заведение.

Същевременно съгласно статистиката в селата Соколово, Драгово, Хаджиите и Козаре, за които е
предопределено учебното заведение в Соколово, през 2015 год. са се родили общо едвам 3 деца.

Според прогнозите на специалистите незадоволителният брой възпитаници ще попречи на учебното заведение да се развива и то ще продължи да съществува като „ неустойчива просветителна институция. Последиците от това към този момент са забележими и от показаните слаби резултати от децата в Националното външно оценяване в IV клас.

Анализите демонстрират, че няма да могат да се изпълнят условията за организация, качество и финансиране на образователния развой в учебно заведение „ Христо Ботев “ в село Соколово, което слага учениците му в неравностойно състояние по отношение на останалите в общината.

Закриването на образователното заведение ще отстрани този дисбаланс, считат съветниците.
Очакванията са с пренасочването на учениците в други общински учебни заведения в Карнобат да се подсигурява по-добрата им интеграция и по-качественото им обучение.

От община Карнобат към този момент възнамеряват по какъв начин да обезпечат доста по-добри условия за децата през идната образователна година. Гарантиран е техният безвъзмезден транспорт.

Със своето решение Общинският съвет разпореди на кмета Георги Димитров да изготви аргументирано предложение до Министерството на образованието и науката за закриването на НУ „ Христо Ботев “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР