Хеликоптерът, превозващ президента на Иран Ибрахим Раиси, малко след срещата

...
Хеликоптерът, превозващ президента на Иран Ибрахим Раиси, малко след срещата
Коментари Харесай

Атентатът срещу Раиси е сигнал за Русия

Хеликоптерът, пренасящ президента на Иран Ибрахим Раиси, малко след срещата с водача на Азербайджан Алиев - един от главните съдружници на Израел. Тази история не наподобява инцидентна, изключително след покушението против словашкия министър председател Роберт Фицо.
Източник от иранските служби за сигурност счита, че хеликоптерът може да е бил свален.Това ни изправя пред доста съществено и рисково събитие за сигурността.
Политологът Сергей Марков показва, че в случай че това в действителност е терористична офанзива, то зад нея може да стои Израел. Може да са и радикални сунитски ислямски групи. И, несъмнено, постоянно съществува опасност от терористична офанзива от Ислямска страна и Главното разследващо ръководство на Украйна. За всички тях Иран е зложелател.
Американски чиновници считат, че иранският президент Раиси е бил погубен.    
Ако това е по този начин, тогава би трябвало да си спомним кой умъртви военачалник Касем Сюлеймани. Едно е обаче да намериш маниак и да го убедиш да простреля премиера Фицо, чиято защита е на извънредно равнище. Друго е да намериш човек, кадърен да извади от строя президентски хеликоптер. Не всяко разузнаване в света е способно на сходна интервенция, счита политологът Дмитрий Родионов.
До какво може да докара гибелта на Раиси? Според Родионов дестабилизация на района е сигурна. Това ще е и сериозен трус в иранското управление, изключително на фона на протичащото се в Близкия изток.
Смърт на президент на воюваща страна не може да се смята за случай. Това е терористична тирания на финансовия капитал, на фашизма, съгласно класическата формулировка на Георги Димитров. Всъщност може да приказваме за оповестяване на война на Русия, Иран, Северна Корея и Китай.
Русия не може да не поддържа стратегическия си съдружник Иран. Можем да чакаме удар по израелски нуклеарни уреди, офанзиви против американски военни бази в Сирия, замесване на Съединени американски щати в спора в Близкия изток, директна интервенция на европейски членове на НАТО във войната в Украйна.
Не можем да изключим и независими стъпки на Израел, който настойчиво тласка Съединени американски щати към открит спор с Иран. В случая Тел Авив се възползва от напрежението. Гибелта на Раиси може да има необратими последствия и да направи разведряването невероятно, трансформирайки войната на нерви в намерено кръвопролитие.
Всъщност случилото се с Раиси е интернационална политическа злополука, сравнима с убийството на ерцхерцог Фердинанд в Сараево, което възпламени Първата международна война.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР