Училищата трябва да се затварят само в краен случай, докато

...
Училищата трябва да се затварят само в краен случай, докато
Коментари Харесай

СЗО най-сетне прозря: Дългото затваряне на училищата е във вреда на децата


Училищата би трябвало да се затварят единствено в краен случай, до момента в който текат изследвания дали новите варианти на ковид засягат децата по друг метод, съобщи Световната здравна организация.

Дебатът за прекъсването на учебни заведения та по време на пандемията от Covid-19 се възроди от появяването на по-заразни вирусни разновидности.

СЗО сподели, че проучванията са фокусирани сега към факторите, които могат да изложат децата на риск, дълготрайните резултати върху здравето и въздействието на новите варианти на SARS-CoV-2, вирусът, който предизвиква заболяването Covid-19.

„ Ако се откри, че децата са по-засегнати, може да се наложи да бъдат приспособени обществените ограничения за публичното здраве “, съобщи организацията.

Ето обобщение на заключенията на СЗО за въздействието на Covid-19 върху децата и учебни заведения та и рекомендации към страните по повод не просветителните институции.

– Затварянето на учебни заведения та би трябвало да се ползва в краен случай, да бъде краткотрайно и единствено на локално равнище в региони с интензивно предаване.

– Властите би трябвало да ревизират за нови насоки, изключително във връзка с появяването на нови и вероятно по-предаваеми варианти.

– В регионите с ниска предаваемост е малко евентуално учебни заведения та да провокират инфекция; в региони с необятно разпространяване защитните ограничения в учебни заведения та са от значително значение.

– Училищата се нуждаят от проекти за попречване и ръководство на огнища, в това число за вентилация, разчистване на ръцете и повърхностите, връзка с родители, потребление на маски и физическа отдалеченост.

– Деца на 12 и повече години би трябвало да носят маска при същите условия като възрастните. Физическото разграничаване може да се реализира посредством ограничение размерите на класовете, периодично повтаряне на смени и ограничение на смесването на класовете.

– В междинните учебни заведения може да са нужни по-строги ограничения за предварителна защита, а подрастващите би трябвало да лимитират риска от излагане отвън учебно заведение.

– Учителите са по-склонни да бъдат инфектирани отвън учебни заведения та, в сравнение с вътре.

– По време на затварянето на учебни заведения та би трябвало да се откри отдалечено образование, да се поддържат постоянни, сходни на учебните услуги, като хранене и предварителна защита, като в същото време се усъвършенства поддръжката за психологичното здраве.

Данни и констатации за 2020 година

– Децата под 18 години съставляват 29% от популацията на света, само че те са единствено 8% от обявените случаи предходната година.

– Те са по-склонни да имат лека или асимптоматична зараза и младежите под 20 години съставляват единствено 0,2% от смъртните случаи от Covid-19.

– Проучванията демонстрират, че децата под 10 години са по-малко податливи и по-малко инфекциозни. Юноши на възраст 16-18 години предават вируса толкоз постоянно, колкото и възрастните.

– Колкото по-дълго уязвимите деца са вън от учебно заведение, толкоз по-малко евентуално е да се върнат.

– Затварянето на учебни заведения има негативно влияние върху децата – с изключение на върху тяхното обучение, и върху тяхното физическо и психическо здраве.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР