Училищата и детските градини в община Шумен са готови за

...
Училищата и детските градини в община Шумен са готови за
Коментари Харесай

Всички училища и детски градини в община Шумен са готови за новата учебна година

Училищата и детските градини в община Шумен са подготвени за първия образователен ден. Това заяви на конференция през днешния ден заместник-кметът по обучение и просвета Найден Косев.

В 16 детски градини в Шумен и в 13 в селата на общината ще се образоват 2916 деца, с 10 повече от предходната година, означи Косев.
По думите му през лятото в детските градини в общината са осъществени ремонтни действия на стойност 147 000 лв. и предстоят още ремонтни за към 35 000 лв..

През новата образователна година в 19-те общински учебни заведения в Шумен, измежду които към този момент е и Професионалната гимназия по селско стопанство, ще се образоват 8530 възпитаници, в 381 паралелки. Записаните досега първокласници в съответните учебни заведения са 769, с 50 по-малко спрямо миналата година, означи Косев. Той посочи, че родените през 2010 година деца, които би трябвало да се образоват в първи клас са 924.

Косев дефинира като позитивна стъпка за по-добро равнище на образование забележителното, съгласно него, понижение на маломерните паралелки в общинските образователни заведения. През тази година те ще са 23, а през образователната 2016-2017 година са били 30. През тази година ще има и една слята паралелка в главното учебно заведение в Мадара, а през предходната година тези паралелки са били пет, добави Косев.

По думите му в общинските учебни заведения през лятото за осъществени поправки за към 132 000 лв. със средства от делегираните им бюджети. За шуменското шесто главно учебно заведение, приело множеството възпитаници от закритото образователно заведение в с. Дибич, се осъществя ремонт по план на Министерството на образованието и науката за към 130 000 лв., сподели още Косев.

Той напомни, че през тази година е закрита и детската градина в с. Коньовец, а Обединената школа по изкуствата и Общинският детски комплекс в Шумен са обединени в една конструкция, само че без да са съкращавани чиновници и преподаватели. В новосформирания Център за поддръжка за личностно развиване ще се образоват към 2 200 възпитаници, добави Косев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР