Ученият Кърби Ръниън от университета Джон Хопкинс“ си поставя за

...
Ученият Кърби Ръниън от университета Джон Хопкинс“ си поставя за
Коментари Харесай

Възстановяване статута на планета на Плутон

Ученият Кърби Ръниън от университета „ Джон Хопкинс “ си слага за цел да потвърди следното изказване: „ Независимо от това, какво се пробва да потвърди една влиятелна научна организация, Плутон е планета. “

Той споделя, че Европа, по-известна като сателит на Юпитер, земната луна и още над 100 небесни тела в Слънчевата система, които са лишени от този статут, дават отговор на определението за „ планета “.

Дефиницията, утвърдена от Международния астрономически съюз през 2006 година, намалява Плутон в „ не-планета “, като по този метод планетите в Слънчевата система понижават на 8 от 9. Промяната, която е обект на голям брой научни полемики няма никакъв смисъл- споделя Ръниън, водещ създател на отчет, аргументиращ „ про-Плутон “.

Леденият, каменист Плутон е бил най-малкият от деветте планети, а диаметърът му е по-малко от три четвърти от този на Луната и съвсем една пета от Земята. И въпреки всичко, споделя Ръниън, Плутон има „ всички условия да се назова планета… няма нищо непланетично в него. “

Ръниън, чиято докторска дисертация се концентрира върху смяната на ландшафта на Луната и Марс, води група от шест автори  от пет института в правенето на предложение за ново определение за „ планета “, както и обосновката за него. Двете ще бъдат представени на  постер на Лунната и планетарна научна конференция. Постерът ще бъде изложен през целия ден на 21 март, по време на конференцията, спонсориран от Лунния и планетарен институт, а Ръниън ще бъде разполагаем в продължение на минимум три часа, с цел да дава отговор на въпроси.

Другите създатели са С.Алън Стен и Келси Сингър от Югозападния проучвателен институт в Боулфър, Колорадо; Тод Лауер от Националната оптическа астрономическа обсерватория в Тусон, Аризона.; Уил Грънди от обсерваторията Лоуел във Флагстав, Аризона; Майкъл Съмърс  от университета Джордж Мейсън във Вирджиния. Всички те са членове на научния екип на задачата „ Нови хоризонти “ към Плутон, създадена за НАСА от университета Джон Хопкинс. През лятото на 2015г. галактическият транспортен съд „ Нови хоризонти “ стана първият, който лети до Плутон на към 4,67 милиарда благи от Земята и изпраща първите му близки изображения, правени в миналото.

Ръниън и сътрудниците му застъпват определението за статута на „ планета “, което се концентрира върху качествата на самото тяло, а не на външни фактори като орбита или други обекти към него.  Те дефинират планетата като „ маса на тялото, което не е подлагано на нуклеарен синтез “ и има задоволително равитационна тежест да поддържа почти кръгла форма.

Това определение се разграничава от три-елементната формулировка IAU с  това, че не се базира на покрайнините на небесното тяло. Тази част от формулата на IAU от 2006 година, която изисква една планета да се движи единствено посредством своята орбита, изключва Плутон. Като изключим това, той дава отговор на дефиницията на IAU- обикаля към Слънцето и е задоволително солиден, с цел да може гравитацията да го направи кръгла.

Стерн, основен откривател на задачата „ Нови хоризонти “, твърди, че определението на IAU изключва Земята, Марс, Юпитер и Нептун, които разделят орбитите си с метеорити.

Посоченото ново геофизично определение пропуща звезди, черни дупки, метеорити и астероиди, само че включва всичко останало в Слънчевата ни система. Това може да разшири броя на планетите от 8 на почти 110.

Това уголемение е част от новото определение, споделя Ръниън. Той споделя, че би желал да види обществеността по –ангажирана с изследването на Слънчевата система. Тъй като самата дума „ планета “ наподобява носи психическа тежест, той твърди, че повече планети биха насърчили публичния интерес.

Новото определение, което не изисква утвърждение от централен орган, също е по-полезно за планетарните учени. Повечето от тях са тясно свързани с Геологията и други геонауки, като по този метод новото геофизично определение е по-полезно, в сравнение с астрономическото определение на IAU.

Трябва да бъдем оптимисти, защото новото определение към този момент е признато от Планетарни Научни Изследователски Открития, учебен уеб страница, открит от учените в университета в  Хавай.

„ Искам публиката да се влюби в изследването “- споделя Ръниън- „ Това би траяло проучването. “

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР