Учениците, участвали в изпита по математика на матурата, са постигнали

...
Учениците, участвали в изпита по математика на матурата, са постигнали
Коментари Харесай

Рекордни оценки на матурите по математика

Учениците, взели участие в изпита по математика на матурата, са постигнали най-високи резултати, сочат данните на МОН. В общо девет от 14 дисциплини децата са усвоили новата образователна стратегия и са достигнали по-високи оценки, акцентира Таня Михайлова, заместник-министър на образованието. Децата, които са се явявали на тест по математика, са изкарали най-малко 70 точки при оптимален резултат 100, споделиха от МОН. За първи път най-високи резултати са имали младежите от столицата и Смолян. На челната позиция по традиция е 91-ва Немска езикова гимназия, следвани от Американския лицей.

Резултатите на учениците са се нараснали през тази година, в това число и по естествените дисциплини, показват експертите. За първи път се усилват оценките по литература. С две цялостни шестици са 59 зрелостници, само че няма нито един, който да е с напълно 100 точки. Според преподавателите зрелостниците на процедура са преписвали стихотворението на Вапцаров " Вяра ", с цел да получат високи оценки. Това описа специалистът по български език и литература Александър Трингов. Децата се пробвали да преразкажат стихотворението, твърди той. Направили са го 3 на 100 от зрелостниците. Част от тях напряко са преразказвали " Вяра ".

Близо 6500 са отличните оценки по български език и литература. Слаба оценка са получили 3025 младежи.
Просветното министерство предложи от 2022 година да се вкарат промени в матурите. Те ще бъдат свързани с новите образователни стратегии, изясни Таня Михайлова. Вариантите за смяна са няколко. Учениците, които приключват, би трябвало да изкарат изпит по български език и литература по общоприетия модел. Отделно от това, децата би трябвало да изкарат изпит и по профилиращия си предмет. Има и трети вид, - младежът да изкара изпита си за третата матура на по-ниско или на по-високо равнище. Ако е учил български език и литература като профилиращ предмет, ученикът може да се яви и на трета профилираща матура, която към този момент задава въпроси на доста по-високо равнище. Не е ясно обаче дали по-високият статут на изпита обезпечава вход в университета с преимущество. За първи път на този изпит ще се показват децата, които в този момент са в седми клас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР