Учениците от школата по приложни изкуства Творилницата при ЦПЛР –

...
Учениците от школата по приложни изкуства Творилницата при ЦПЛР –
Коментари Харесай

Край Варна започва Фестивал на шевицата с участието и на варненски ученици

Учениците от школата по приложни изкуства „ Творилницата ” при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна ще показват за пръв път свои бродерии в третото издание на Фестивал на шевицата, който ще се организира в гр. Белослав на 7 и 8 септември, припомня Moreto.net.

Събитието сплотява създатели, краеведи, запалянковци, фотографи, етнолози, които в дните на фестивала ще показват многообразието на обичайна шевица и благосъстоянието на българския фолклор.

Фестивалът, който ще се организира на площада в Белослав и в ритуалната зала на НЧ „ Съзнание 1926 “, ще стартира в 10 часа на 7 септември, когато на площада гостите и участниците ще бъдат приветствани от уредниците и от кмета на Белослав и ще приключи в 17:00 на 8 септември с концерт на оркестър „ Белослав “ и Стелиян Василев – гайда.

Програмата включва многообразие от действия като тематични беседи с присъединяване на видни етнографи, изложения, ревюта на носии от разнообразни краища на страната, многообразие от работилници. Предвидени са и концерти с национални песни и танци, както и занимателни секции за най-малките. Гостите могат да видят онлайн занаяти като басмаджийство, резба, техниката за изработка на камилчени китки, аксесоари за капанските носии, изобразяване на шевични претекстове с пясъчна техника, а също и експозиция на аксесоари и бижута за ваешки носии.

Участници във фестивалното пространство са създатели като везбари, създатели на рисувани шалове с шевични претекстове, на трансфер върху дърво, на бижута и сувенири с шевици. Още производители на носии, елементи от носии, цървули, резбари, везани ризи, иконопис, кукли с национални носии, художествени творби, вплели претекстовете на шевиците, стъклопис, чанти и фешън аксесоари със шевични претекстове, шапки и тениски.

На фестивала гостите ще могат да прегледат и четири забавни изложения - на Славян Стоянов, отдадена на изчезващите села в България, на фотографа Асен Великов, на Етнографско-археологически музей - Елхово, и на колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова.

В ритуалната зала на читалището в Белослав Добринка Костова (Елхово), Милена Драгнева (Провадия), Светлана Радева (София), Проекта (Български корени), Росен Гацин (Белослав) ще изнесат забавни беседи на тематика заняти, фоклор, обичаи и обичай.

Входът за всички събития е безвъзмезден. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР