Учениците от 6-и до 12-и клас в София ще учат

...
Учениците от 6-и до 12-и клас в София ще учат
Коментари Харесай

Учениците от 6-и до 12-и клас в София ще учат онлайн от петък до 27-и ноември

Учениците от 6-и до 12-и клас в София ще учат онлайн от петък до 27-и ноември, в това число. Засега петокласниците ще продължат да вървят присъствено на учебно заведение. Това реши софийският действен щаб, отпред с кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

На шефовете на учебни заведения се предлага при повишение на броя на заболелите, да се минава към отдалечено образование.

В момента 49 столични учебни заведения са минали на онлайн образование. Заболелите и карантинирани деца и възпитаници са 6265, а учителите и възпитателита - 780.

"Вчера имахме съвещание на медицинския съвет, съгласно лекарите всяко включване в група основава спомагателен риск в тази обстановка. Освен това съгласно тях сега има необятно разпространяване на здравото заразоносителство. На съображение на това ще предложа на щаба да удължим онлайн образованието на учениците от гимназиален стадий с още 2 седмици, след което да стартира поетапното връщане в клас на учениците, изключително на осмокласниците и дванадесетокласниците.

Разбира се, това зависи и от развиването на обстановката. Ще обсъдим през днешния ден и възможното прекосяване на онлайн образование и на учениците от 5 до 7-ми клас, тъй като главен проблем сега е здравословното положение на учителите и рисковете за тях. Пишат ми доста учители, които са единомислещи, че образованието би трябвало да е онлайн, пишат ми и родители, които пък са разграничени по тематиката ", сподели по-рано Фандъкова.

Според нея на този стадий не се постанова да се разисква друга форма на образование при по-малките възпитаници и в детските градини. В момента всеки шеф има опция да премине на онлайн образование при над 20% отсъстващи.

Отпада условието децата, които са признати в ясла, да стартират да я посещават до 60 дни от началото на образователната година, както и същото условие за по-големите – 30 дни при приемане в детска градина. Комисията по просвета и обучение към СОС реши и отсъствието на децата от ясла и детска градина да се извиняват служебно за времето, в което София е в алената или в оранжевата зона по брой болни.

„ Показателите за брой болни в яслите и детските градини са по-добри от учебните заведения поради медицинския обзор, който се прави на входа всяка заран и поради понижената посещаемост. По време на изключителното състояние посещаемостта беше 30%, през септември – 50%, в този момент още веднъж пада надолу. В тази динамична обстановка би трябвало да дадем опция на родителите, които желаят, да оставят децата си у дома, а тези отсъствия да се извиняват служебно “, посочи зам.-кметът по просвета и обучение доцент Тодор Чобанов.

Иначе щабът удължи с още две седмици действието на следните ограничения в София: нощните заведения да продължат да са затворени, а заведенията за хранене да работят до 23,30 ч. Остават в действие зеленият кулоар за хора над 65 година, които могат да пазарят от 8 до 10 ч., възбраната малолетни без компаньон да посещават молове, онлайн образование при студентите, носенето на маски и рекомендацията към работодателите чиновниците им да преминат на отдалечена работа или на екипи, с цел да няма скупчване на доста хора в офисите.

От сряда в София работят първите три коронавирус зони в поликлиники - в 11-о ДКЦ във "Възраждане ", 12-о в "Люлин " и 17-о в "Оборище ".

"До края на седмицата ще отворят общо 7 такива кабинети, а идната седмица ще се включат най-малко още 3. На процедура това са половината от поликлиниките в София. Целта е да се понижи натискът от пациенти към лечебните заведения, да помогнем на хората и на персоналните лекари, с цел да се форсира диагностицирането.

В коронавирус зоните ще се преглеждат пациенти, които са ориентирани от персоналните лекари. Ще се прави и безвъзмезден антигенен тест. Ако има хора, които са без признаци и не са ориентирани от персонален доктор, те ще би трябвало да заплатят теста. Затова апелирам, да се даде преимущество на хората със признаци. Работното време на коронавирус зоните ще бъде качено на уеб страницата на всяко ДКЦ. Осигурили сме проби, които ще стигнат до края на седмицата, до момента в който получим тези от страната ", увери Фандъкова.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР