Учениците от 12-и клас се явяват днес на първия зрелостен

...
Учениците от 12-и клас се явяват днес на първия зрелостен
Коментари Харесай

Първи зрелостен изпит по български език и литература

Учениците от 12-и клас се явяват през днешния ден на първия зрелостен изпит по български език и литература. Той ще се организира в 651 учебни заведения в над 4200 класни стаи, като в него ще вземат участие 10 100 квестори. Около 55 000 са учениците, които ще положат изпита.

Точно в 5 часа всред 11 милиона благоприятни условия бе изтеглен изпитният вид, който е под №24.

Авторът и творбата за 41-ия въпрос ще бъдат оповестени по Българското национално радио в 12.00 часа.

За тази образователна година няма промени в учебно-изпитните стратегии, в които са регламентирани типът и форматът на изпита и образователното наличие. Запазват се и модулите на матурите в 12-и клас, въведени за първи път през предходната година поради ограничения за сигурност.

Изпитът стартира в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. За учениците със специфични просветителни потребности има два спомагателни часа. Учениците би трябвало да се явят в учебните заведения, в които ще поставят матури, 15 минути преди началото на изпита. Трябва да носят документ за идентичност и служебната записка за допускане до изпита, както и да пишат единствено с черен химикал.

Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул. По български език и литература първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия общ брой от 100 точки.

По-късно през днешния ден, в 8.50 часа, още веднъж в МОН, ще бъде изтеглен изпитният вид /от три възможни/ по български език и литература за изпита след седми клас за националното външно оценяване, и за преразказа по чужд текст с дидактическа задача.

Изпитът за седмокласниците по БЕЛ стартира в 10.00 часа и на него се чака да се явят 57 129 седмокласници в страната. Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас е в два модула. Продължителността на първия модул от изпита е 60 минути, а на втория - за написването на преразказа, е 90 минути.

На 23 май ще се състои вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и националното външно оценяване по математика в седми клас.

Миналата година имаше минимум анулирани писмени работи на зрелостници на матурите в 12-и клас, защото бяха въведени изпитни модули. И в този момент се резервира времето за модулите на държавните зрелостни изпити, като естествените науки и математиката са в два модула, при британския език, географията и стопанската система - вторият и третият модул са с друга дълготрайност от всички останали предмети.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР