Ученици от цялата страна идват в Меката на интелектуалните спортове.В

...
Ученици от цялата страна идват в Меката на интелектуалните спортове.В
Коментари Харесай

В Албена ще се проведат първите държавни първенства по класически шахмат за ученици

Ученици от цялата страна идват в Меката на интелектуалните спортове.

В курорта Албена следва да се проведат първите държавни самостоятелни шампионати по типичен шахмат за девойки и момчета до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 години, оповестява ръководителят на бранш " Спорт " Руслан Йорданов. Състезанията ще се състоят от 19 до 22 май 2018 година и се провеждат от БФШ 1928 и ЦСО-ШК Енергия 21 гр. Добрич.

" Спортната демонстрация е с правилник, еднакъв на международната шахматна централа ФИДЕ, и континенталните централи в частност ЕШС. От извършения диалог с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев останах с усещането, че шахмата в негово лице разполага с един предвидлив министър, който ще поддържа предложенията в писмото на президента на БФШ 1928 доктор Руслан Тошев за по-мащабно нахлуване на античната игра в живота на детските градини и учебните заведения ", заяви основателят Тодор Тодоров от добричкия клуб " Енергия 21 ".

„ Проявата слага началото на синхронизиране на държавния състезателен календар с интернационалния шахматен календар на ФИДЕ и ЕШС. Организира се за първи път в нашата страна. Посвещава се на 28 години от възраждането на датата 24 май като формален празник, знак на национална и културна еднаквост “, съобщи още Тодоров.

Той уточни още, че ще се проведат дванадесет шампионата за момчета, девойки, юноши и девойки, като се играе по швейцарска система седем кръга и в кръгова система при по дребен брой участници в даден шампионат. Контролата за игра е 60 минути плюс 30 секунди на ход на всеки играч до довеждане докрай на партията. Жребий и класиране се правят с стратегия „ Swiss manager ”, употребяват се шахматни комплекти „ Стаунтон ” и електронни часовници, обезпечени от уредниците.

Турнирите са годни за български рейтинг по типичен шахмат. Десет от тях се оферират за утвърждение от тричленната комисия на ФИДЕ за годност на интернационален рейтинг без два от шампионатите до 7 години.

Право на присъединяване имат без ограничаване всички български деца и възпитаници. Необходимо изискване е да се картотекират като състезатели на шахматните клубове, постоянни членове в БФШ 1928. Информацията се разгласява в европейския шахматен портал www.chess-results.com, уеб страницата на БФШ 1928 и други.

Разходите по присъединяване в държавните самостоятелни учебни шампионати се обезпечават за сметка на шахматни клубове, учебни заведения, детски градини, настоятелства и други източници.

Всички състезатели получават грамота за присъединяване.

Състезателите класирани преди всичко се награждават с с купа, златен орден и диплом с купа държавен учебен самостоятелен първенец. Класираните на второ и трето място се награждават със сребърен и бронзов орден и диплом. Шампионите имат правото да показват България на Европейските самостоятелни учебни шампионати в Краков Полша от 29 юни до 8 юли 2018 година в качеството на национални състезатели.

Благодарствени писма, получават – изявилите се треньори и учители. Срокът за поръчки е до 15 май 2018 година на имейл [email protected].

Припомняме Ви, че шахмата в Албена датира от основаването на курорта, като тук са създали първите си стъпки към огромните триумфи международните ни първенци Веселин топалов и Антоанета Стефанова, Сестрите Полгар, Иван Чепаринов и доста други. Курортът е домакинствал на европейско състезание по шахмат и откри шахматна академия на името на международно известния гросмайстор Анатолий Карпов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР