Ученици от столичното 125-то училище Боян Пенев осиновиха четири ценни

...
Ученици от столичното 125-то училище Боян Пенев осиновиха четири ценни
Коментари Харесай

​Ученици осиновиха четири книги от Националната библиотека

Ученици от столичното 125-то учебно заведение " Боян Пенев " " осиновиха " четири скъпи и остарели книги, съхранявани в Националната библиотека. Със събраните от тях средства изданията ще бъдат реставрирани и съхранени. Така учениците се причислиха към акцията " Осинови книга в Националната библиотека ", която продължава към този момент 10 години.

София

През януари тази година учениците от 8А клас на столичното 125-то учебно заведение били на посещаване в библиотеката и се срещнали с работата на реставраторите. Сами решили да станат " осиновители " на остарели издания и благодарение на цялото учебно заведение събрали сумата от 1700 лв..
Йоана Йотова, 8А клас: За един народ е значимо да пази своето книжовно благосъстояние, по този метод пази своята памет и по тази причина да осин овим книга е доста добра акция. Деница Вълкова - зам.-директор на 125-то СУ: Младото потомство дава един страховит урок, тъй като самодейността е тяхна. Те осъзнаха, че няма по какъв начин да има бъдеще без минало.
И четирите издания са доста скъпи. Сред тях се откроява сборникът на Софроний Врачански " Поучения и словосказания " от 1802 година.

Нона Петкова, архивист и координатор на програмата " Осинови книга ": Ценна е както поради личността, по този начин и поради отношението към книгата - виждате оформлението е с рамка, преход към неговата фантазия за печатна книга, осъществена единствено 4 години по-късно с " Неделник ".
Ще бъдат реставрирани и два екземпляра от първото печатно издание на " Царственик или история българска " от 1844-та година както и студията " Значението и задачата на нашата етнография " на проф. Иван Шишманов.

доцент Антоанета Тотоманова, зам.-директор на Националната библиотека: Изключително доблестен жест направиха учениците от учебно заведение " Боян Пенев ", одобряваме го като знак. Искам да благодаря освен на тях, а и на техните учители, тъй като това е нещо, на което децата би трябвало да бъда т научени.
Училището направи и още един жест към Народната библиотека - подари книги от персоналната библиотека на патрона си Боян Пенев като ще бъдат събрани средства и за тяхното възстановяване.

Венелина Николова, шеф на 125-то СУ: Смятам, че умерено можем да обявим една годишна акция, в която най-малко една книга, събрана със средства от нашето учебно заведение да бъде възобновена. Руслан Петров, 8А клас: И се надяваме да не сме единственото учебно заведение, да продължат още доста учебни заведения след нас да вършат сходни неща, тъй като това е културата на България и е значимо да бъде непокътната.
Инициативата " Осинови книга " е от 2009 година, донорите обаче до момента са едвам 28.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР