Ученици, гимназисти и студенти, обединени около инициативата Борба, продължават 24-часова

...
Ученици, гимназисти и студенти, обединени около инициативата Борба, продължават 24-часова
Коментари Харесай

Централен Белград е блокиран от протестиращи

Ученици, гимназисти и студенти, обединени към самодейността " Борба ", не престават 24-часова обсада пред Министерството на държавната администрация и локалното самоуправление в Белград, с цел да изразят недоволството си от режима на Александър Вучич, написа БГНЕС.

Протестиращите желаят достъп до изборните описи, с цел да стартира следствието на фалшификациите по време на изборите на 17 декември, в това число за проведено транспортиране на гласоподаватели " фантоми " от Република Сръбска и Северно Косово, които да гласоподават на изборите в Белград.

За повторно в границите на една седмица студенти блокират част от централните улици на сръбската столица, с цел да изразят недоволството си.

Този път блокадата, която стартира от 12:00 локално време (13:00 ч. българско) ще продължи 24 часа, а уредниците получиха поддръжка от страна на редица организации и някои публични персони.

Инициативата " Проглас ", която сплотява публични фигури от разнообразни области, разгласи огромен протест на следващия ден, 30 декември, в Белград. Хората от днешния палатков лагер ще се причислят към огромната проява след 12:00ч. локално време. Адвокатът Божа Прелевич ще изнесе обществена лекция за това " какво се случва, в случай че ни арестуват. "

Припомняме, че интернационалните наблюдаващи показаха в отчетите си доста съществени нарушавания в изборния ден, само че сръбският президент Александър Вучич съобщи, че тези избори са били " най-чистите и обективни до момента ". Заради нарушаванията членове на опозицията започнаха гладна стачка Те упорстват за отменяне на изборите в Сърбия поради кражбата на вота, в която упрекват Вучич.

Протестите започнаха в деня след вота и бяха най-вече спокойни до 24 декември, когато стачкуващи се пробваха да нахлуят в Скупщината на Белград. Те счупиха входната врата на историческата постройка в центъра на Белград и прозорци, а полицията отговори със сълзотворен газ и арести. Повече от 30 души бяха задържани, а против групата се води следствие. Опозицията твърди, че случилото се е осъществено от провокатори, финансирани от Вучич и съдружниците му.
Президентът и министър председателят Ана Бърнабич в това време благодариха на сръбските служби, че са предизвестили Белград по отношение на " протеста на опозицията ".

Днес Републиканската изборна комисия (РИК) отхвърли петицията на обединението " Сърбия против насилието " с искане за отменяне на изборите с обяснението, че гореспоменатата коалиция на градските избори в Белград " няма право да подава петиция до РИК ".

Заместник-председателят на комисията Марко Янкович сподели, че упълномощените представители на изборната листа на " Сърбия против насилието " са подали петицията до Градската изборна комисия на Белград (ГИК), която съобщи, че въпросът не е в нейната пълномощия и го препрати към РИК.

Не се забави и изявлението на кмета в оставка на Белград Александър Шапич, по тематиката с митингите в сръбската столица и възпирането на придвижването, което аргументи огромни тапи.

Той се извини на всички жители на столицата и туристите за невижданите тапи, които " са породени от противозаконни блокади на основните улици " и прикани блокадата да бъде прекъсната.

Шапич напомни, че тапите са всекидневно събитие около новогодишните и коледните празници, само че днешното е било в допълнение провокирано от " дребна група безотговорни хора ".

" Няколко десетки души взеха решение да блокират основните улици на столицата и да основат цялостен транспортен колапс ", сподели Шапич и прикани хората, които блокират пътища, да не нарушават живота на елементарните жители, без значение от техните претекстове и разнообразни политически възгледи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР