Учените все още не могат да произвеждат кръв, въпреки че

...
Учените все още не могат да произвеждат кръв, въпреки че
Коментари Харесай

Човекът, дарил кръв над 1170 пъти: Непознат спаси моя живот и реших да се отплатя

Учените към момента не могат да създават кръв, макар че се пробват. Само човек може да избави различен човек, по тази причина дарявайте кръв, бъдете великодушни, съобщи за Дарик австралиецът Джеймс Харисън.

„ Човекът със златната ръка “ – назовават го по този начин, тъй като е дарявал кръв в продължение на над 60 години, общо 1173 пъти. Кръвната му плазма, която се оказва неповторима, е избавила живота на 2.4 милиона бебета, съгласно калкулации на Австралийския Червен кръст. Тя съдържа антитела, които оказват помощ при резус-конфликт и хемолитична болест при новородените.

Когато е на 14 години, Харисън минава през тежка интервенция на гръдния панер, която изисква преливане на огромно количество кръв. Той взема решение да се отплати и става донор, а по-късно откриват, че кръвта му е неповторима и стартират да създават лекарство от нея.

Лекарите не знаят сигурно за какво кръвта му съдържа толкоз доста и устойчиви антитела. Предполагат, че огромното кръвопреливане, което е получил при интервенцията на гръдния панер, може да е повода.

Джеймс Харисън не счита, че е воин. „ Това е един от гениите ми, в действителност единственият ми гений е да бъдат кръводарител “, споделя той. А също така признава, че се опасява от игли.

Как се чувствате? Как е „ златната Ви ръка “?

Чувствам се добре. Направих последното си кръводаряване преди три седмици в петък. Приключих с кръводаряването и равносметката е 1173 пъти.

Всъщност Вие не искахте да спре, само че законът не разрешава да дарявате кръв повече, по този начин ли е?

Това е правилно. Така е.

Кръвта, която се дарили, е избавила живота на 2.4 милиона бебета.

Така споделят от Червения кръст.

Как Ви кара да се чувствате това?

Това в действителност е много особено прекарване. Животът ми беше избавен от някого, когато не познавам. Получих доста литри кръв по време на тежка интервенция на гръдния панер и взех решение да се отплатя. Започнах да подарявам кръв, незабавно щом законът го позволяваше, когато навърших 18 години. По-късно, през 1966 година откриха, че кръвта ми съдържа тези антитела. Попитаха ме, дали желая да подарявам плазма и започнах да върша това от януари 1967-ма. Заради уникалността на кръвта ми ме застраховаха за един милион $. Дарявах от дясната си ръка като се изключи 10 процедури от лявата.

Как откриха лекарите, че кръвта Ви е специфична?

Не знам. Правеха изследвания по какъв начин могат да борят с резус-конфликта, с хемолитична болест на новородените. Много майки помятаха или децата се раждаха с увреждания, поради несъвместимостта сред кръвните им групи.

Преди няколко седмици, когато направих последното кръводаряване, имаше празненство с балони, а десетина майки пристигнаха с бебета си. Беше доста особено прекарване. Почувствах се ужасно.

Как се справяше тялото Ви с толкоз доста кръводарявания?

На всеки две седмици, само че аз давах единствено плазма и получавах назад алените си кръвни телца при всяко кръводаряване. Има центруфуга, в която кръвта се върти и алените кръвни телца се връщат назад в ръката. Извлича се единствено плазмата. Тя се подарява за майките с негативна кръвна група, чиито сътрудници са с позитивна. На тези майки би трябвало да им поставят инжекции с лекарство, направено от плазмата, с цел да бъдат унищожени неприятните антитела, които се отделят в тялото до раждането.

Вярно ли е, че малко се страхувате от иглата?

Не малко. Винаги се опасявах. Никога не гледах по какъв начин иглата влиза в ръката ми. Гледах към сестрите, към хората на леглото до мен или към тавана. Нито един път не съм поглеждал към иглата, която влиза в ръката ми. Не можех да понеса да виждам. Хората, които нямат такива антитела в кръвта си, които са елементарни кръводарители също избавят животи. Независимо какво кръводаряване вършат, е добре. А животът, който ще спасят, може да е личният им, кой знае?

Вие сте прелестен образец за това по какъв начин човек може да направи нещо, с цел да помогне на другите.

Много е благо от Ваша страна. Но не е нужно да си специфичен донор, може и да си елементарен донор. Бих желал да кажа, че за 10-20 минути хората могат да спасят 18 живота, като дарят кръвна плазма. Ако дарят кръв, което лишава към 7-8 минути, могат да спасят три живота. Това е нещо, което не може да се създаде. Опитват се, само че не могат да произведат кръв. Човешки живот се избавя от различен човек.

А каква кръвна група сте?

Нулева негативна. А антителата в нея я вършат специфична.

И личната Ви щерка е била избавена?

Да, на щерка ми също трябваше да й вършат инжекции, защото има негативна кръвна група, а брачният партньор ѝ - позитивна. След първото дете, което се роди обикновено, тя трябваше да получи лекарството, с цел да бъдат убити неприятните антитела, създадени от имунната й система. Моите антитела обаче са по-силни и ги унищожиха. Така идващия път тя забременя, без да има проблеми. А имаше риск да пометне. Но след инжекцията всичко беше наред.

Ще ни разкажете ли за себе си и фамилията си?

Имам една щерка и двама внуци. Внукът ми, който беше избавен с моята плазма, навърши 23 години преди няколко дни. Цялото семейство са кръводарители, само че нямат антитела. Обикновени кръводарители са, само че също избавят животи.

Значи следват Вашия образец?

Аз следвах образеца на моя татко и станах донор след интервенцията, която претърпях. Предадох това по-нататък в фамилията.

Какво обичате да вършиме? Какви са обичаните Ви всекидневни занимания?

В момента седнал съм в каравана, намираща се на място, наречено Кофхарбър, което се намира на север от Сидни. Всяка зима отивам в Куинсленд и в този момент пътувам натам. Живея на централното крайбрежие, което се намира сред Сидни и Ню Касъл, а в този момент отивам в Куинсленд на място, наречено Маручидор в Съншайн Коуст и извозвам там три месеца, до момента в който е студено. Не обичам студеното време. Хобито ми е да колеционирам пощенски марки, сготвям. Имам другарка. Грижим се един за различен. И двамата сме възрастни хора.

Хора Ви считат за воин, само че Вие казвате, че не се чувствате по този начин?

Не, не, не. Има хора, които влизат в горящи здания. Аз не поставям такива старания. Само лягам на софа в Центъра за кръводаряване на Червения кръст, давам ръката си и подарявам кръв. Не ме е грижа за тази част с геройството. Хората споделят „ ти си воин “, само че аз в действителност не се усещам подобен.

Смятате ли, че скоро ще се появи човек, който ще усъвършенства върха Ви?

Определено се надявам, че ще има подобен. Аз дарявах в продължение на 63 години, тъй че, с цел да усъвършенства върха, би трябвало да стартира в ранна възраст. Ще подарява кръв всяка седмица, в случай че може. Надявам се, че скоро ще се появи този човек.

Има седем часа разлика сред нас и хиляди километри сред Австралия и България, какво бихте споделили на българите?

Българите са като австралийците. Всички са хора и имат кръв. Те всички имат потребност от кръв при положение на случай или интервенция. Отидете до център за кръводаряване и дарете кръв! Едно даряване на кръв избавя три живота, а едно даряване на плазма – до 18 живота. Кръводаряването може да избави някой. Бъдете великодушни! /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР