Учените вече са картографирали напълно легендарно езеро в Нова Зеландия,

...
Учените вече са картографирали напълно легендарно езеро в Нова Зеландия,
Коментари Харесай

Странна магнитна „аномалия“ е открита на нови карти на езерото Роторуа

Учените към този момент са картографирали изцяло именито езеро в Нова Зеландия, което в миналото е било значима част от известната любовна история на маори. Техният разбор разкрива невиждани до момента детайлности за дълбоките хидротермални системи, скрити под неговата обезоръжаващо спокойна повърхнина.

Мирна вода и изпълнени с принуждение истории
Езерото Роторуа (Te Rotorua nui ā Kahumatamomoe на маорски) е особено място. Това е второто по величина езеро на Северния остров на Нова Зеландия и е формирано от гневните детонации на в този момент латентен античен вулкан. Преди към 200 000 години този вулкан претърпял солидно изригване, което предизвикало сриването на подлежащата му магмена камера, създавайки огромна калдера с широчина 16 километра. След това, преди към 65 000 години, кратерът се напълнил с вода и се образувало езерото Роторуа, което е на настоящето си равнище през последните 22 000 години.

Weird Magnetic " Anomaly " Identified On New Maps Of Lake Rotorua For the First Time
— IFLScience (@IFLScience)
Въпреки хубостта си, езерото Роторуа към момента е дом на хидротермална активност, която ни припомня за бурните вулканични процеси, които са го основали. Всъщност някои изясняват по какъв начин водите му от време на време имат облаци пара, носещи се над него и че високото наличие на сяра в езерото му придава „ вълшебен зелено-син “ тип.

Сега откриватели от GNS Science - институт основан в Нова Зеландия, са картографирали дъното на езерото Роторуа и са разкрили нови детайлности за античната му основа. Според тяхната работа, езерото крие хиляди „ петна “, някои от които с диаметър 50 метра. Тези петна означават местата, където газовите мехурчета са нарушили утайката на дъното на езерото.

Картата също по този начин демонстрира доказателства за антична река, която предхождала езерото. Може да се види по какъв начин реката криволичи от брега на Sulphur Point и по-късно продължава на запад от остров Мокоя, преди да се извие на североизток. Островът, формиран от риолитен купол, основан от постепенно течаща лава, в този момент е тучна зелена среда, която служи като леговище за доста от застрашените диви животни и редки птици в Нова Зеландия.

New Zealand: Scientists discover ancient river, old geothermal activity under iconic Lake Rotorua

Read:
— WION (@WIONews)
Освен това е кондензиран с културно значение за хората от Те Арава, които го възприемат като свещено място. Важна детайлност е, че остров Мокоя е мястото, където се е развила една от най-известните митове в Нова Зеландия - любовната история на Хинемоа и Тутанекай.

Магнитни аномалии
Общо картите обгръщат към 55 квадратни километра и съставляват към 68 % от дъното на езерото. Процесът на картографиране беше реализиран посредством разнообразни техники, някои от които бяха изпълнени от Военноморски сили на Нова Зеландия. Те използваха многолъчев сонар, с цел да картографират физическите характерности на езерото и също по този начин организираха магнитни проучвания на дъното. Тази последна техника разкри забавни магнитни аномалии към центъра на езерото.

При естествени условия вулканичните скали съдържат магнетит, минерал, който е мощно магнитен и се подравнява към магнитното поле на Земята. Въпреки това, тук-там като езерото Роторуа, горещата вода може да премине през скалата и да трансформира магнетита в пирит (златото на глупака), който няма съвсем никакъв магнитен сигнал.

Major 'magnetic anomaly' discovered deep below New Zealand's Lake Rotorua
— SPACE.com (@SPACEdotcom)
„ Обикновено при вулканичните скали, когато пуснете магнитометър върху горната им част, получавате доста позитивни аномалии, само че в този случай получаваме негативни аномалии, евентуално заради доста ниска магнитна сензитивност “, доктор Корнел де Ронде, шеф академик в GNS, сподели пред Live Science.

Изглежда, че тази особеност съответствува с „ фина особеност на топлинния поток “, обясниха откривателите, което загатва за „ допустимо навлизане на магмени частици и друга хидротермална система наоколо – вълнуващи улики за хидротермалните процеси, протичащи под дъното на езерото. “

Това може да изясни за какво има негативна особеност в тази част на езерото.

„ Ние сме разчувствани освен от това по какъв начин тези нови карти уголемяват нашето групово знание за района “, споделиха откривателите, „ само че също по този начин показват възторга от емблематичния пейзаж и също така ще допринесат за по-нататъшно изследване в бъдеще. “

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР