Учените установиха, че обект, който е 500 трилиона пъти по-ярък

...
Учените установиха, че обект, който е 500 трилиона пъти по-ярък
Коментари Харесай

Гладна черна дупка изяжда по едно Слънце на ден СНИМКИ

Учените откриха, че обект, който е 500 трилиона пъти по-ярък от Слънцето, в действителност е квазар, макар че е открит за първи път преди 44 години. Но през цялото това време учените нямаха визия, че това е най-яркият обект във Вселената, откриван в миналото. Оказа се също, че квазарът се зарежда от свръхмасивна черна дупка, която е най-гладната от всички известни през днешния ден, тъй като всеки ден гълтам количество материя, еквивалентно на масата на Слънцето. Резултатите от проучването са оповестени в сп. Nature Astronomy.

Квазарите са район в центъра на някои галактики, където свръхмасивна черна дупка интензивно всмуква материя и натрупва толкоз доста материал към себе си в акреционен диск, че този парещ материал излъчва доста светлина, до момента в който се върти, пише Space. Така се появява квазар, чиято бляскавост може да бъде доста по-голяма от яркостта на всички звезди, взети дружно в родната му вселена.

Обектът, наименуван J0529-4351, беше открит за първи път през 1980 година, само че през цялото това време учените не знаеха, че, първо, е открит нов квазар, и второ, че той е същински рекордьор.
 квазар Снимка: ESO
На светлината от този квазар са били нужни 12 милиарда години, с цел да стигне до Земята, което значи, че астрономите са я виждали такава, каквато е била, когато Вселената е била на 1,8 милиарда години. Както бе упоменато нагоре, квазарите съществуват с помощта на свръхмасивни черни дупки. Оказа се, че черната дупка, захранваща квазара J0529-4351, има маса, която е 17-19 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето. Освен това всяка година галактическото страшилище гълтам количество материя, равно на 370 слънчеви маси. Тоест всеки ден една черна дупка изяжда толкоз материя, колкото е масата на Слънцето.
 Квазар J0529-4351 Квазар J0529-4351 Снимка: space.com
Благодарение на такова бързо асимилиране на материя и увеличение на масата, учените считат черната дупка за най-гладната измежду всички известни сходни обекти във Вселената. Черната дупка е и най-бързо развиващият се сходен астрономически обект измежду всички известни. Всъщност той е достигнал лимита си на темпове на напредък, което значи, че пораства толкоз бързо, колкото е допустимо. И квазарът излъчва толкоз доста светлина заради бързия напредък на черната дупка, че в този момент е най-яркият обект в познатата галактика. Учените считат, че квазарът е 500 трилиона пъти по-ярък от Слънцето.
 Квазар J0529-4351 Област в пространството към квазар J0529-4351 Снимка: Space.com
Учените също откриха, че диаметърът на акреционния диск на черната дупка е почти 7 светлинни години. За да разберете какъв брой е това, представете си, че ще би трябвало да пътувате сред Земята и Слънцето почти 45 хиляди пъти.

Новото изобретение разрешава на учените да получат повече информация за това по какъв начин свръхмасивните черни дупки, които работят на своите граници, порастват и се развиват. Освен това спомагателни наблюдения могат да хвърлят светлина върху това по какъв начин черните дупки в ранната Вселена са съумели да набъбнат до такива великански размери за относително къс интервал от време съгласно галактическите стандарти.

Учените към момента не схващат тъкмо каква физика стои зад доста бързото повишаване на черната дупка J0529-4351, само че във всеки случай те са разкрили най-екстремните обекти, т.е. свръхмасивна черна дупка и квазара, който тя основава, в известната Вселена.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР