Учените твърдят, че състоянието на ноктите ни може да се

...
Учените твърдят, че състоянието на ноктите ни може да се
Коментари Харесай

Как да разберем по ноктите си дали сме преболедували COVID безсимптомно

Учените настояват, че положението на ноктите ни може да се употребява за диагностициране на доста болести, в това число новата коронавирусна зараза - даже в случай че сте я преболедували безсимптомно, показват в " Здраве.то ".

Пандемията от ковид продължава към този момент съвсем две години, през които медицинският свят учи самата болест и последствията от нея за здравето ни. 

Терминът " калдъръмени нокти ", лекарите употребяват, когато разказват спомагателни признаци на изострен заразен развой при някои пациенти. Но по време на проучването е насъбран и други сведения за случаите, когато измененията в положението на ноктите се появяват месеци след преболедуване на Коронавирус, в това число и безсимптомното му протичане.

Нокътната плочка се обновява изцяло в границите на шест месеца, тъй че измененията, породени от инфекцията, може да се появят не незабавно, а след известно време.

Разбира се, ноктите могат да трансформират цвета си, да се ексфолират или да се разрушават по други аргументи, да вземем за пример при гъбични инфекции, дефицит на витамини или пострадване. Но международната статистика демонстрира, че най-малко 20% от пациентите с COVID-19 имат влошено положение на кожата и ноктите си.

Въз основа на действителни медицински случаи, New York Post сформира лист от главните признаци, които могат да послужат като тип тест за Коронавирус и да кажат, че неотдавна сте претърпели това заболяване.

Според учените, някои хора, които са били заболели след известно време, имат хоризонтални бели линии по ноктите си.

Този признак прилича всеобщите линии - белезникави линии върху плочката, които се появяват при отравяне с арсен, след инфаркт и някои инфекциозни болести - да вземем за пример малария.

Линиите Bo - са дълбоки набраздени линии, които минават от единия до другия борд на нокътя. Те могат да наподобяват като вдлъбнатини или ръбове в нокътната плочка. Този признак неотдавна беше разказан от канадски лекари. 

Пожълтяването на нокътната плочка или появяването оранжеви петна в края на нокътя е различен вероятен симптом на ковид. Това е разказано от италиански лекари, наблюдаващи стара жена, инфектирана с COVID-19 в старешки дом. 

Цветът на ноктите й почнал да се трансформира 16 седмици след диагнозата и се запазил в продължение на месец. Нейната коронавирусна зараза беше доказана от PCR тест, който разкри съществуването на IgM антитела. 

„ Пожълтяването на ноктите и телеангиектазията (разширяване на дребни съдове в кожата) в основата на нокътното легло може да са признаци на хронична обструктивна белодробна болест, до момента в който постоянно срещаните сезонни инфекции предизвикват деформации на плочките и меланонихия (отлагане на меланин в ноктите), се показва в отчета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР