Учените смятат, че умението да се контролираме и да не

...
Учените смятат, че умението да се контролираме и да не
Коментари Харесай

Как психолозите разбират колко импулсивни сме

Учените считат, че умеенето да се направляваме и да не вършим импулсивни дейности е едно от неповторимите за хората качества.
 Колебанието, аргументите за него и по какъв начин да избегнем сложните решения
Защо ни е мъчно да взимаме решения

Има си разумно пояснение

За да създадат оценка на тази човешка дарба, психолозите употребяват няколко метода. Но, както отбелязва Пол Стилман, откривател по логика на психиката в Държавния университет на Охайо, нито един от тези способи не разрешава да се наблюдава по какъв начин човек взима едно или друго решение, а също и да се разбере какъв брой тежко е било то.

Затова Пол Стилман и негови сътрудници психолози създали изследване, което да разбере логиката на психиката на избора. Те употребявали елементарна компютърна мишка и компютърна игра, наподобяваща на търговия с скъпи бумаги. Играчите имали два избора - да вложат част от средствата си в безвреден актив, който съвсем не носи приход, или да рискуват и да влагат тези пари в планове с късмет да удвоят средствата или пък да изгубят всичко.
 Снимка 506994

В опита взели участие 652 доброволци, а Стилман и неговите сътрудници следили държанието им, като обръщали внимание освен на крайния избор на " вложителите ", само че и на това, което правили, до момента в който натиснат едно от двете квадратчета на екрана и потвърдят своето решение. Учените следили десетки рундове от играта, по какъв начин се мени придвижването на мишката и продължителността на тези придвижвания. Това трябвало да покаже по какъв начин се мени тактиката на държанието на участниците, написа ТАСС, като се базира на публикация в.

Психолози са открили, че импулсивността на държанието на човек може елементарно да се оцени по това, по какъв начин той движи курсора с мишката при избор на опасен или безвреден вид на деяние.

" Наблюдавайки за това, по какъв начин ръката на доброволец движи мишката, може безусловно да се види вътрешният спор, който той претърпява по време на избора. Това, какъв брой дълго курсурът се намира паралелно до разновидността, които участниците в опита в последна сметка не избират, приказва за това какъв брой тежко е било това решение ", изяснява водещият създател на проучването Пол Стилман.
 Снимка 507013

Изводите са, че характерът и тактиката на държание на хората, които вършат един и същи избор по време на игрите, се отличават доста мощно. Част от доброволците взима еднопосочни решения в интерес на единия или другия вид по време на целия опит. Другите играчи, правейки същия избор, дълго се двоумят, като продължителността на подозренията им може да се мени.
 Съществуват четири вида персони
Съществуват четири вида персони

Досега науката мълчеше

Всички тези разлики, както отбелязва Стилман, може да бъдат уловени просто като се следи придвижването на курсора по време на първите рундове от играта. Учените се надяват, че по нататъшните наблюдения за другите проявления на мисловния развой в придвижванията и дейностите на хората, ще им оказват помощ да научат психическите механизми, които ръководят импулсивността на човек и да се разбере по какъв начин могат да се поправят.

Статията с резултатите от проучването са оповестени в научното списание.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР