Учените се опитват да разтопят тънък слой лед, който все

...
Учените се опитват да разтопят тънък слой лед, който все
Коментари Харесай

Тънък слой лед замъглява видимостта на европейския космически телескоп Euclid

Учените се пробват да разтопят тъничък пласт лед, който от ден на ден замъглява гледката на галактическия телескоп Euclid, който е " детектор на тъмната галактика ", заяви Европейската галактическа организация (ЕКА).


Това е следващият от няколкото механически неуспеха на телескопа, който излетя в космоса през юли с задача да картографира една трета от небето.

По този метод ЕКА се надява, че Euclid ще разкрие повече за природата на тъмната материя и тъмната сила, за които се счита, че съставляват 95% от Вселената, само че остават забулени в тайнственост.

По време на инспекциите през ноември екипът на земята за пръв път видя, че губи малко светлина, постъпваща във забележимата светлинна камера на телескопа, сподели пред Агенция Франс Прес Ралф Кохли, академик по употребата на инструмента Euclid.

След като се вгледаха в данните, те считат, че казусът е в пласт лед - за който се счита, че е необятен колкото нишка ДНК - който се натрупва върху оптичните повърхности на телескопа.

" Това е огромен проблем ", признава Кохли.

Но откривателите работят по него, сподели Кохли и добави, че не се съмнява, че " Евклид " ще успее да приключи задачата си.

Защитата от вода е постоянно срещан проблем за всички галактически кораби.

Въпреки всички старания на земята, малко количество вода, погълнато по време на сглобяването на галактическия транспортен съд на Земята, може да се промъкне в космоса.

Изправени пред студената безкрайност на космоса, водните молекули замръзват върху първата допустима повърхнина - в този случай някои от тях може да са попаднали върху огледалата на " Евклид ".

Тънък лед

Малко след изстрелването на телескопа учените използваха бордовите му нагреватели, с цел да загреят всичко в галактическия уред, надявайки се да издухат възможната вода.

Това би могло да се повтори.

" Но загряването на всичко е доста разрушително за задачата ", съобщи Кохли.


Тъй като топлината уголемява множеството материали, стоплянето на целия галактически уред изисква деликатно наново калибриране.

Ще отнеме най-малко месец, с цел да се върне телескопът към работата си по проучване на небето, добави Кохли.

Затова предходната седмица ЕКА стартира да затопля единствено две от огледалата на телескопа, като увеличи температурата задоволително, с цел да се надява да разтопи леда.

Това " минимално инвазивно " отчасти стопляне ще продължи до четвъртък, 21 март.

Възможно е учените да схванат дали то работи доникъде на април. Част от казуса е, че учените не знаят къде тъкмо се натрупва ледът - или какъв брой е той. Дори в случай че учените съумеят да разтопят леда, той може да се върне с течение на времето.

При неуспех на проекта за отчасти стопляне, ЕКА ще би трябвало да затопли целия галактически транспортен съд. Ако екипът би трябвало да прави това всяка година по време на плануваната шестгодишна задача на телескопа, това може да докара до шестмесечно закъснение.

" Засега би трябвало да изчакаме и да забележим - и да се надяваме, че ще успеем да се отървем от този проблем по по-елегантен метод ", акцентира Ралф Кохли.

Това не е първият проблем за Euclid.

Преди това галактическите лъчи объркаха датчика за тънко ориентиране на галактическия транспортен съд, което наложи комплицирано възобновяване на софтуера.

Някои нежелани слънчеви лъчи също пречеха на наблюденията му - проблем, който беше решен посредством леко завъртане на телескопа.

Нищо обаче не може да се направи във връзка с изключително мощните слънчеви изригвания, които понякога проектират рентгенови изображения върху забележимата камера.

Евклид, който ЕКА назовава своя " детектив на тъмната галактика ", публично стартира проучването си предишния месец. Първите му изображения, оповестени през ноември, разкриха въртящи се цветни галактики в далечния космос. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР