Учените се чудят дали глобалното затопляне и Ел Ниньо имат

...
Учените се чудят дали глобалното затопляне и Ел Ниньо имат
Коментари Харесай

Учените търсят различни от изменението на климата и Ел Ниньо фактори, които нагряват Земята

Учените се чудят дали световното стопляне и Ел Ниньо имат съидейник в генерирането на рекордните горещини през това лято, написа „ Асошиейтед прес “. 

Европейската климатична организация Коперник заяви, че юли е бил с 1/3 от градуса по Целзий по-горещ от остарелия връх. Това е рисков потрес, обвързван със стоплянето, който е толкоз неотдавнашен и толкоз огромен, изключително в океаните и още повече в Северния Атлантик, че учените са разграничени по въпроса дали нещо друго може да оказва въздействие върху това събитие.

Учените са единомислещи, че най-голямата причина за скорошното рисково стопляне е изменението на климата, породено от изгарянето на въглища, петрол и природен газ , което от своя страна провокира дълга наклонност на повишение на температурите . Естественото събитие Ел Ниньо, представляващо краткотрайно стопляне на части от Тихия океан, което трансформира времето в международен мащаб, прибавя по-малък подтик. Някои откриватели обаче споделят, че би би трябвало да има и различен фактор. Директорът на „ Коперник “ Карло Буонтемпо разяснява:

„ Това, което виждаме, е освен това от Ел Ниньо на фона на изменението на климата . “

Един неочакван източник на спомагателна топлота може да бъде по-чистият въздух вследствие на новите правила за мореплаване . Друга допустима причина са 165-те милиона тона (150 милиона метрични тона) вода, изхвърлена в атмосферата от вулкан. И двете хрумвания са в развой на проучване.

Възможността за по-чистия въздух

Климатологът Майкъл Даймънд от Университета на Флорида е на мнение, че корабоплаването е „ евентуално основният обвинен “ в протичащото се с климата в международен мащаб. Морското мореплаване от десетилетия употребява мръсно гориво , което отделя частици, отразяващи слънчевата светлина в развой, който в действителност охлажда климата и маскира част от световното стопляне.

„ През 2020 година влязоха в действие интернационалните правила за мореплаване, които понижиха до 80% от тези охлаждащи частици, което беше тип потрес за системата “ , изясни атмосферният академик Тианле Юан от НАСА и Университета на Мериленд в Балтимор Каунти.

Замърсяването със сяра е взаимодействало с ниските облаци, правейки ги по-ярки и по-отразяващи, само че в този момент това не се случва толкоз доста, счита Юан. Той е наблюдавал измененията в облаците, които са свързани с корабоплаването в Северния Атлантик и Северния Пасифик , и двете горещи точки това лято. По тези места и в по-малка степен в международен мащаб изследванията на Юан демонстрират допустимо стопляне от загубата на замърсяване със сяра .

„ Освен това наклонността е тук-там, където в действителност не може да се изясни толкоз елементарно с Ел Ниньо , акцентира той и добавя:

„ Имаше охлаждащ резултат, който беше непрекъснат година след година, и внезапно това изчезна. “

Diamond пресмята стопляне от към 0,1 градуса по Целзий (0,18 градуса по Фаренхайт) доникъде на века от наредбите за мореплаване. Нивото на стопляне може да бъде пет до 10 пъти по-силно в региони с огромно мореплаване като Северния Атлантик.

Отделен разбор на климатичните учени Зеке Хаусфадър от „ Баркли Ърт “ и Пиърс Форстър от университета в Лийдс предвижда половината от оценката на Diamond.

Вулканът може ли да е причина за стоплянето?

През януари 2022 година изригна подводният вулкан Hunga Tonga-Hunga Ha’apai в южната част на Тихия океан, като изпрати повече от 165 милиона тона вода под формата на парников газ, който улавя топлината като пара . На това мнение е изследователката на климата от Университета на Колорадо Марго Клайн, който координира интернационалните компютърни симулации за въздействието на изригването върху климата.

Вулканът също изхвърли 550 000 тона (500 000 метрични тона) серен диоксид в горните пластове на атмосферата. Холгер Вомел, академик по стратосферни водни пари в Националния център за атмосферни проучвания, който разгласява изследване за евентуалните климатични резултати от изригването, разяснява:

„ Количеството вода е толкоз безусловно бясно, безусловно голямо . “

Волмър посочи, че водната пара е стигнала прекомерно високо в атмосферата, с цел да има видим резултат към момента, само че тези резултати могат да се появят по-късно.

Няколко изследвания употребяват компютърни модели, с цел да покажат затоплящ резултат от цялата тази водна пара. Едно изследване, което към момента не е минало научния златен стандарт на партньорска инспекция, заяви тази седмица, че стоплянето може да варира от 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) в допълнение стопляне на някои места до 1 градус по Целзий (1,8 градуса по Фаренхайт ) на изстудяване другаде. Атмосферният академик от НАСА Пол Нюман и някогашният атмосферен академик от НАСА Марк Шоберл обаче подчертаха, че в тези климатични модели липсва основна съставна част: охлаждащият резултат на сярата .

Обикновено големи вулканични изригвания , като планината Пинатубо през 1991 година, могат краткотрайно да охладят Земята със сяра и други частици, отразяващи слънчевата светлина. Въпреки това Hunga Tonga изригна извънредно огромно количество вода и ниско количество охлаждаща сяра.

Проучванията, които демонстрират стопляне от Hunga Tonga , не включват изстудяване със сяра, което е мъчно да се направи, споделиха Schoeberl и Newman. Schoeberl, в този момент основен академик в Science and Technology Corp. на Мериленд, разгласява изследване, което пресмята леко общо изстудяване – 0,04 градуса по Целзий (0,07 градуса по Фаренхайт). Клайн от Университета на Колорадо счита:

„ Само тъй като другите компютърни симулации са в спор между тях, „ това не значи, че науката бърка . Чисто и просто вова значи, че към момента не сме постигнали консенсус. Все още мислим по този въпрос.

По-малките вероятности

По-малките обвинени в търсенето за причинители включват дефицит на африкански прахуляк , който се охлажда като замърсяване със сяра, както и промени в струйния поток и закъснение на океанските течения. Някои хора, които не са учени, са създали обзор на скорошните слънчеви стихии и нарасналата интензивност на слънчевите петна в 11-годишния цикъл на слънцето и са предположили, че най-близката до Земята звезда може да е провинен. В продължение на десетилетия учените наблюдават слънчеви петна и слънчеви стихии и те не подхождат на температурите на стопляне. Това акцентира основният академик на Бъркли Земя Робърт Роуд.

„ Слънчевите стихии бяха по-силни преди 20 и 30 години, само че в този момент има повече стопляне , прецизира той.

Не търсете повече

И въпреки всичко други учени обявиха, че няма потребност да се търси толкоз доста. Те са на мнение, че климатичните промени, породени от индивида, с спомагателен подтик от Ел Ниньо, са задоволителни, с цел да обяснят скорошните температури.

Климатологът Майкъл Ман от Университета на Пенсилвания пресмята, че към пет шести от скорошното стопляне се дължи на изгарянето на изкопаеми горива от индивида , като към една шеста се дължи на мощното Ел Ниньо. Той акцентира:

„ Фактът, че светът излиза от тригодишн ото събитие Ла Ниня, ко ето потисна малко световните температури, и минава в мощен Ел Ниньо, който ги покачва, прави резултата по-голям . “

„ Промените в климата и Ел Ниньо могат да обяснят всичко “ , заключва климатологът Фридерике Ото от Имперския лицей в Лондон.

„ Това не значи, че други фактори не са изиграли роля. Но несъмнено би трябвало да чакаме да следим това още веднъж, без да участват другите фактори. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР