Учените са забелязали, че някои от астероидите на Нептун са

...
Учените са забелязали, че някои от астероидите на Нептун са
Коментари Харесай

Тайните на Слънчевата система: Червените астероиди около Нептун могат да ги разкрият

Учените са забелязали, че някои от метеоритите на Нептун са наситено червени, което евентуално разкрива какви са били те в ранните дни на Слънчевата система.

Нептун е прочут с яркосиния си цвят, само че метеоритите, които обикалят покрай него, несъмнено не са.

Международен екип от астрономи неотдавна надникна в тях и откри, че всички те имат някакъв колорит на аленото - доста по-червено от множеството метеорити в Слънчевата система.

Rare red asteroids around could reveal the secrets of the early solar system.
Astronomers took a peek at Neptune's Trojan asteroids & found that they seem to be some shade of red, far redder than most asteroids in the SS
— Girl In Space  (@ExploreCosmos_)
Нептуновите троянци са облак от метеорити, чиято орбита към Слънцето е успоредна на тази на Нептун. Те висят в гравитационно постоянните точки сред Нептун и Слънцето или сред Нептун и планетата джудже Плутон. Открити за първи път през 2001 година, по-малко от 50 от тези скалисти тела са разказани досега.

Причината за това не е, че нептуновите троянции са редки; евентуално тъй като е мъчно да се виждат галактическите скали, които са толкоз дребни и надалеч.

Тези метеорити нормално са с диаметър от 50 до 100 километра и орбитират на разстояние от 4,5 милиарда километра от Слънцето.

Преди това проучване астрономите бяха изследвали единствено една дузина от тези метеорити и трябваше да употребяват някои от най-големите и най-мощните телескопи на Земята, с цел да го създадат.

„ В нашата нова работа ние удвоихме извадката от нептунови троянци, изследвани с огромни телескопи “, сподели в изказване Брайс Болин, астроном от Центъра за галактически полети Годард на НАСА и водещ създател на проучването.

Екипът на Болин синтезира данни, събрани от четири телескопа - телескопа Palomar Observatory в Калифорния, телескопите Gemini North и South в Хавай и Чили и телескопа Keck в Хавай - в продължение на две години.

Изследователите наблюдаваха 18 нептунови метеорита и проучиха цвета им. Те откриха, че множеството са доста по-червени, в това число четири, които са извънредно червени.

Rare red asteroids around Neptune may reveal secrets of the early solar system
— Smartest Tech (@smartesttechs)
Този ален цвят демонстрира, че Нептуновите метеорити са богати на летливи съединения като амоняк и метанол. Ледовете, направени от тези химикали, са доста чувствителни към топлота и бързо се трансформират в газ, когато бъдат изложени на задоволително слънчева радиация. Поради това астрономите чакат метеоритите, които са по-близо до Слънцето, да имат доста по-малко червен оттенък; техният амоняк и метанол към този момент са изкипели.

Разбира се, откривателите са следили нещо като омбре градация на алените метеорити, започвайки с плочести сиви скали във вътрешната слънчева система и достигайки до тъмночервено оттатък орбитата на Плутон.

Вероятно някои от най-червените метеорити на Нептун са се образували още по-далеч от Слънцето в ранните дни на Слънчевата система, преди да мигрират във вътрешността и да бъдат хванати в орбитата на Нептун, прибавят откривателите.

Изучаването им може да отвори прозорец към това по какъв начин са се формирали метеоритите в ранната Слънчева система и по какъв начин се е трансформирал съставът им през последните 4,6 милиарда години.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР